ultimele anunturi

Oportunitati interesante in domeniul automatizarilor in Sibiu
Prin intermediul acestui articol doresc sa va prezint doua oportunitati interesante destinate inginerilor (...)

Întrebările care îţi aduc un contract cu un potenţial client
Acest articol oferă recomandări despre cum şi ce fel de întrebări să punem atunci când suntem (...)

statistici

Utilizatori online: 0
Total utilizatori: 2294
Total companii: 1
Joburi: 30

 

Despre noi | oameni potriviti | recrutare | training | consultanta in cariera

Job Connect iti multumeste pentru curiozitatea de a citi randurile urmatoare, scrise in iulie 2012, care se doresc a fi o prezentare particulara a unei firme de Programe de instruire Comportamentala – cu predilectie axate pe dezvoltare de abilitati de comunicare si crestere a capacitatii de interrelationare umana, Consultanta privind Cariera si de Recrutare de Personal.

Oamenii potriviti sunt aceia care au curajul de a face schimbari in propria existenta si mai putin aceia care se plang ca nu s-au nascut intr-un anumit moment, intr-o anumita tara, familie, ca nu au primit un anumit tip de educatie si ca sunt mai putin norocosi.

Job Connect exista datorita unor Oameni Potriviti pe care am avut sansa sa ii intalnim, fie in postura de parteneri pentru care am recrutat specialisti in diferite industrii si domenii de activitate, fie in cea de candidati pentru job-urile pe care le-am mediat la un momendat.

De cel putin 5 ani de zile am constientizat ca marea parte a celor care sunt la inceput de cariera sau acei candidati care deja aveau o experienta profesionala, pe care insa au facut-o fara sa aiba un raspuns concret la intrebarea “Ce vreau sa fac cu viata mea?” au nevoie de cateva instrumente pentru a face pasi concreti catre cariera pe care si-o doresc.

La aceasta s-au mai adaugat cateva mii de interviuri pe care le-am parcurs impreuna cu consultantii Job Connect si din care ne dam seama ca exista inca multe persoane cu potential de candidat excelent si care stiu foarte putine despre ceea ce este esential pentru a-si creste sansele de a ocupa un job pentru care aplica.

Stim ca existenta unei retete de succes intr-un anumit domeniu sau activitate este ceva de domniul imaginar. Exact de aici pleaca si transfoarmarea pe care si-o poate provoca un candidat intr-un super -candidat sau Om potrivit. Daca te afli in aceasta situatie descrisa mai sus si doresti sa iti folosesti la maximum clipele de fiinta rationala, iti multumim frumos ca urmaresti sectiunea dedicata Consultantei privind Cariera.

Din 2007 pana in prezent am fost invitati sa sprijinim departamentele de Recrutare a peste 80 de companii si am reusit sa mediem mai mult de 200 de candidati pentru clientii nostri.

O mare parte din ceea ce se numeste stiinta de a face recrutare am fost obligati sa invatam direct din procesele prin care am trecut. In egala masura ne-am dezvoltat cateva instrumente proprii legate de procesul de recrutare. Stim ca nu am inventat noi roata si nici nu ne straduim sa o reinventam, ci doar sa o folosim acolo unde ii este locul.

Pentru cei care sunt in cautarea unui partner pentru a suplini forta de recrutare din companiile dumnealor supunem atentiei un aspect vital: o companie de recrutare rezolva doar o lipsa de personal si in nici un caz o problema de management organizational. Cu alte cuvinte, oricat de competement este candidatul pe care vi l-ar recomanda cineva, daca lispeste un plan concret de integrare a sa in organizatia dumneavoastra, sansele de succes sunt mici.

 

 

Si atunci de ce ati colabora cu o firma de Recrutare?

 

Sunt cateva etape distincte intr-un proces de recrutare clasic, cel putin noi le vedem asa.

Una dintre ele, presupune o documentare riguroasa despre companie si intocmirea unei fise de prezentare a job-ului pe care dumneavoastra il aveti.

De cele mai multe ori, companiile client fiind axate pe activitatea de baza, care este alta decat recutarea cauta sa simplifice la maximum acest pas, pentru ca, “stiu despre ce este vorba”. Asa apar acelasi anunturi de tip “copy – paste”. A le prezenta altfel, presupune ceva timp in plus si energie alocata doar acestui lucru.

Mult timp trebuie alocat si etapei de cautare de candidati. Puteti pescui din bazele de date generaliste care promoveaza pe langa job-uri si alte servicii, cum sunt cele de “prietenii virtuale” doar candidatii care sunt activi acolo, nu neaparat pe cei pe care vi i-ati dori. Pe aceia trebuie sa ii cautati la un nivel ceva mai profund si acest lucru presupune rabdare si alt timp alocat pentru a cerceta in companii asemanatoare, in reteaua de cunostinte, prieteni. De la simplul aruncat al unui anunt care are agatat de el carligul de tip “salariu atractiv” sunteti nevoiti sa treceti la ceva care solicita creierul unui candidat mai mult. Ceva ce ar putea sa il faca si curios – un plan de cariera. Pentru aceasta acum, va transformati in vanator si veti alege doar pe cine doriti, nu doar pe cine vine spre dumneavoastra. Daca nu stiti cum se poate face asa ceva, puteti sa apelati la Job Connect.

La aceasta etapa care necesita timp, bun simt, e-mail-uri, telefoane, se adauga si cea legata de cum stim sa citim un CV.

Din acest moment, un candidat poate trece la stadiul de “candidat interesant”. Ramane sa descoperim daca este si interesat de ceea ce putem sa ii propunem prin prisma job-ului pe care il mediem si a companiei client pe care o reprezentam.

La final, din tot ceea ce am scris mai sus, rezultatul finit este o lista scurta cu fise personale ale unor candidati pe care ii veti putea intalni.

Este limpede ca vorbim de un avantaj de TIMP si acesta este tradus, implicit in bani pentru o companie.

Statistic o companie pierde, in mometul in care este nevoita sa inlocuiasca pe cineva, bugetul salarial al acelei pozitii pentru un an intreg. Daca mai pierde si timpul pentru recrutare si garantii de reusita nu sunt niciodata, atunci suma finala este mai mare.Ce fel de rezultate furnizam?

 

Avem intelegeri transparente cu fiecare dintre clientii nostri si am invatat ca daca exista bun simt, orice provocare intalnim exista si o solutie astfel incat toata lumea sa fie bucuroasa la final.

Suntem departe de a spune ca stim tot in materie de recrutare. Stim cateva lucruri bine si puteti profita de acest aspect chemandu-ne sa recrutam pentru dumneavoastra oamenii potriviti.

De obicei, in procent de 80% procesul de recrutare se incheie cu prima lista scurta pe care o furnizam, dar am trecut si prin situatii diferite. Sunt erori de comunicare. Unele vin din activitatile noastre, altele se bazeaza pe informatii trunchiate provenite de la candidati sau de la compania client. Atat timp cat suntem doar in cazuri de eroare umana, putem sa reluam procesul cu 100%. In situatia in care eroarea persista. Oricare ar fi cazul din cele trei, stim astazi ca doar daca rezolvam problema de comunicare incheiem si procesul de recrutare.Candidatii pe care ii recrutam

 

Pe baza experientei de pana acum, avem o singura mare concluzie: cu sau fara experienta, persoanele care isi doresc cu adevarat sa faca un anumit job, reusesc.

Asa cum am mai spus, cele mai multe persoane refuza si amana sa isi ofere un raspuns in legatura cu ceea ce le place cu adevarat sa faca in aceasta viata.

Sunt cateva aspecte esentiale pentru care candidatii nu trec de interviurile cu Job Connect. Uneori tin de experienta, alteori de anumite cerinte de profil care presupun anumite cunostinte specifice unui domeniu sau ale unor limbi straine. Pentru candidatii care au fost respinsi la un interviu final pot spune doar ca factorul cheie este Atitudinea si mult, mult mai putin celelalte aspecte.

Desigur, daca alegeti sa lucrati cu noi, nu vom inventa alti candidati decat cei care exista ca potentiali candidati pe piata fortei de munca. Ceea ce putem face diferit este sa accesam acea categorie de 10-15% din fiecare domeniu in care se situeaza performerii. In plus, pentru solutii cu risc mai mare cerute de unii parteneri, putem recomanda si candidati care nu ies cu nimic in evidenta si carora le mai lipseste doar sansa de a confirma ca au inteles secretul de a fi exceptional.

Suntem la dispozitia dumneavoastra si credem ca am aparut in aceasta piata a fortei de munca atat de dinamica, tocmai pentru a face posibila intalnirea dintre cei care sunt meniti sa lucreze impreuna. Este adevarat ca vom furniza candidatii potriviti si nu neaparat elitele pentru fiecare proces de recrutare in parte.

Domeniile in care am recrutat pana acum sunt destul de variate – Vanzari, Inginerie, Economic, cu diferite pozitii, de la cele simple de executie, precum agenti de vanzari, pana la Directori de vanzariCine mai are nevoie de Instruire comportamentala?

 

Existenta Job Connect se leaga de povestea mea personala, a lui Marian-Mihai Bejinariu.

In 2004 terminam facultatea de Jurnalistica si nu aveam nici un fel de plan in legatura cu ce voi face in anii care urmau.

Cu toate ca am trecut prin scoala ca un elev rasat, sistemul educational clasic mi-a oferit seturi de informatii cu care puteam “sa ma dau rotund ca un ou” in cea mai mare parte a timpului.

Cum scriam mai sus, fara un plan concret, in timpul facultatii am facut joburi diferite si unele dintre ele fara vreo legatura cu ceea ce imi place si ma face sa fiu eu la potentialul maxim.

De la mic jurnalist al unor publicatii locale, pana la agent de paza, inclusiv frumosul job de decarcator de TIR-uri pline de cutii cu ulei de palmier. Imi aduc aminte ca in 5 zile prin mainile mele trecusera 705 tone. Cred ca este o performanta aproape egala cu cea a unui prieten care, la doi ani dupa ce a facut hepatita, a reusit sa alerge mai bine de 40 km.

Dupa terminarea facultatii prin intermediul unui prieten vechi mi s-a ivit oportunitatea de a pleca in Belgia.

Drept urmare, am calatorit timp de doi ani intre Romania si Belgia, fiind unul dintre aceia carora le-a placut sa renoveze case, sa taie garduri vii, sa lucreze cu companii de iluminat si sonorizari pentru spectacole si sa vada mult din batranul continent European. Bineinteles imi placeau banii pe care ii primeam pentru asa ceva. Atunci cand etalonul personal era salariul minim pe economie la care se mai adaugau bonusuri diferite, dar nu depaseau in total 1000 lei si am ajuns la venituri de 1500- 3000 euro, firesc ca ai mei neuroni au fost incantati. O perioada. Ulterior au inceput sa apara intrebarile legate de scopul meu in aceasta viata si de energia pe care o investisem pentru a-mi roade coatele pe bancile scolilor.

Pastram avantajul unei educatii excelente dintr-o instututie militara, care mi-a transformat adolescenta intr-o perioada de transformare intr-un barbat. Fara un plan concret eram bantuit de aceasta intrebare la care nu aveam raspuns – ce vreau sa fac cu adevarat in aceasta viata?

 

 

Acum cand citesti aceste randuri, sper ca tu stii cum iti vei folosi energia zilelor pe care le ai in fata ta!

 

Pe scurt am revenit in Romania hotarat sa raman aici si sa fac ceva special cu viata mea. Altceva decat facusem pana atunci.

Spre finalul anului 2007 avem deja o experienta de un an de zile intr-o companie din Romania. Eram om de vanzari, coordonam activitatea a doi junior recruiteri si ma gandeam ca eu pot face mai bine lucrurile decat se intamplau acolo.

Asa gandeam la vremea repectiva si de acolo pana sa apara Job Connect au mai fost doar cativa pasi.Cine spune ca reuseste de unul singur in aceasta viata, minte!

 

Cea mai mare parte a timpului nostru este legat de cautarea, contactarea, stabilirea si derularea intrevederilor cu candidati si realizarea de fise post interviu.

Responsabilitatea pe care ne-o asumam este uriasa, atat pentru clientul companie, cat si pentru candidat. Uneori ne-am suparat cand am descoperit inadvertente intre CV si candidat in sine. Alteori am zambit gasind CV-uri redactate cu foarte multe greseli. Alteori ne-am uitat incretindu-ne fruntile catre acele mail-uri care nu au nici subiect, nici continut si au legate de ele un fel de CV.

Ne-au dat de gandit momentele din interviuri cand persoane cu experienta profesionala care presupunea interactiune zi de zi cu persoane, abia erau in stare sa ne spuna coerent, formulat frumos in limba romana, cine sunt si ce fac in viata lor obisnuita.

Fiecare experienta pe care am analizat-o si la care am meditat, ne-a permis sa crestem si sa inglobam o farima de intelepciune in ceea ce facem noi. Implicit, ne-a obligat sa facem acest lucru cu un pret, cel al timpului care s-a scurs.

Sunt unele lucruri pe care le puteti afla si invata mai repede decat am facut-o noi, astfel incat timpul pe care il veti avea in fata sa fie unul exploatat cu alte instrumente mentale. Un om prost si limitat va respinge aceasta idee, unul cu instinct bun va spune cel putin “interesant”. Un om viu va actiona. Un om viu este cel care are foarte multe de rezolvat si care se confrunta cu dificultati in aceasta viata. Tu cat de viu esti?Cel mai simplu mod de a schimba lumea este sa te schimbi chiar tu!

 

Am aflat, ca nici Dumnezeu nu judeca oamenii inainte ca acestia sa isi fi dat obstescul sfarsit, asa ca ne-am linistit si am cautat o alta abordare decat lamentarea. Sa schimbam ceva. In primul rand ne-am modificat lentilele prin care privim lumea si le-am sters de praf.

Pentru ca educatia pe care am primit-o este legata de crearea unor obiceiuri si de stiintele comunicarii si a colegilor mei provine din sfera psihologiei, ne-am gandit ca putem sa oferim niste instrumente cu care oamenii care doresc sa se dezvolte pot vasli mai ordonat prin viata si cu ceva mai mult succes.

Am mai invatat ca daca te porti asa cum vrei sa fii, vei fi asa cum te porti. Stim de la alte minti luminate ca forta care guverneaza universul, pe noi oamenii maturi, de asemenea, este ce de inertie. Forta obiceiurilor, fie bune, fie rele, ne stapaneste. Singura diferenta dintre cei care ajung sa exceleze intr-un domeniu fata de cei care sunt ageamii are la baza acest principiu.

 

 

Nimeni nu poate sa va dea o reteta, dar daca nu ati invatat pana acum principii, nu e tarziu sa incepeti!

 

De cele mai multe ori, angajatorii cauta candidati care sa aiba anumite seturi de cunostinte si deprinderea de a face anumite operatii folosindu-se de aceste cunostinte.

Si cu toate acestea mereu i-am auzit si vazut, vorbind si cautand sa descopere la fiecare candidat pe care l-am prezentat pana acum, fara exceptie, o doza destul de mare de flexibilitate mentala. Cautam candidati cu atitudine ferma si care sa fie flexibili. Adica oameni care sa fie puternici si nu rigizi. Da, exista asa ceva si se creaza prin munca. Prin autoeducatie, pentru ca sistemul de educatie clasica inca nu ofera asa ceva in Romania.

 

Orice pe lumea aceasta are nevoie de exercitiu, mai putin faptul de a te naste!”

 

Descoperisem fraza de mai sus cand eram in liceu pe coperta unei culegeri de teorie si exercitii de matematica. Este una dintre cele mai importante fraze pe care le veti putea citi vreodata in viata dumneavoastra si daca aveti timp, reflectati la situatia in care sunteti si ce anume ati dori sa schimbati. Descoperiti care sunt exercitiile potrivite si incepeti. Daca aveti nevoie de cineva care poate sa va sprijine in acest demers de trasformare, ne gasiti la Job Connect.Istoric in pasi de elefant Job Connect:

octombrie 2007

Job Connect prinde viata

Martie 2008

echipei Job Connect i se alătură Cătălin VACON

August 2008

din dorința de a îmbunătăți comunicarea informațiilor despre candidați către clienți și invers: definim câteva instrumente noi de lucru in procesul de Recrutare si ne facem un obicei pentru a structura informatiile intr-o maniera proprie Job Connect

Decembrie 2008

41 de candidați plasați pentru clienții noștrii.

Aprilie 2009

Pentru a stabili un raport de lucru concret cu un candidat Job Connect, utilizam contractul de mediere, prin care ne gandim ca unui candidat ii stimulam simtul responsabilitatii si al transparentei. In cele mai multe cazuri, doar candidatii veritabili isi asuma un astfel de contract.

Mai 2009

Definim un nou serviu Job Connect: training pentru Forța de Vânzare;

Mai 2009

semnăm un parteneriat cu compania ROPARDO prin care punem în practică o nouă linie de business Job Connect și anume Business Development (promovarea prin vânzare directă a serviciilor și produselor altor companii)

Decembrie 2009

31 de candidați noi ajung să fie plasați pentru clienții noștrii și 20 de agenți de vânzări sunt integrați în programele noastre de training.

Februarie 2010

din dorința de a sprijini candidații în găsirea unui job, găzduim sesiuni de workshop gratuite

Martie 2010

semnăm primul contract cu un partener extern (din Germania) cu ajutorul căruia dezvoltăm un nou segment de recrutare dedicat medicilor, tot în aceeași lună își începe activitatea primul medic plasat prin intermediul nostru într-o clinică din Germania.

Decembrie 2010

27 de candidați ajung să fie plasați pentru clienții noștrii și 3 companii au devenit beneficiari ai serviciilor noastre de training

Februarie 2011

dezvoltăm un nou parteneriat cu o companie din Germania in vederea recrutării de medici pentru clinici din Germania

Aprilie 2011

începem să contruim un instrument pe care ni-l doream de foarte mult timp în Job Connect și anume o bază de date cu candidați

Decembrie 2011

17 candidați ajung să fie plasați pentru clienți din România și 7 medici își încep activitatea în Germania și găzduim 5 conferințe în centrele universitare din România pentru medici.Despre Oameni Potriviți:

 

Acțiunile pe care le întreprindem au pe lângă componenta de business și una umană care are scop educația persoanelor cu care interacționăm zilnic. Scopul nostru este sa transmitem o filosofie si un mod de a gandi astfel incat fiintele cu care interactionati sa aiba de castigat atunci cand si dumneavoastra aveti de castigat. Credem că putem face aceste lucruri numai prin intermediul oamenilor care ajung să fie angrenați în proiectele noastre: clienți, parteneri, candidați, angajați, colaboratori.

Un Om Potrivit Job Connect este acela care crede că poate atinge EXCELENȚA printr-un efort continuu de a-și educa zi de zi componenta comportamentala umana și profesionala. Conteaza cum sunt la serviciu si mai mult decat atat, cum sunt in afara serviciului. Oamenii pe care noi îi adunăm în jurul nostru sunt conștienți că sunt definiți atât prin cunoștiințele și deprinderile lor, cât mai ales prin ATITUDINEA pe care o au. La această atitudine față de job-ul lor, echipa cu care lucrează, prieteni, familie, se adauga amprenta fiecarei clipe, zile, traite in ignoranta sau intr-un exercitiu continuu de perfectionare.

Noi suntem convinși că un ingredient extrem de important care stă la baza reușitei este STABILITATEA. Pe noi, această valoare ne ajută să facem deosebirea între oamenii potriviți pentru proiectele, clientii nostri și cei care în momentul de față sunt departe de conceptele pentru care noi dorim să fim recunoscuți în viață.

Stabilitatea este ceva care vine din schimbari interioare pe care un OM le face, in concordanta cu ceea ce ii indica busola personala, astfel incat sa atinga acel pol al implinirii. Nu al multumirii. Oamenii care sunt multumiti si care nu mai operaza schimbari doar vegeteaza. (Busola personala - raspunsul la intrebarea pe care am tot repetat-o de multe ori – ce vrei sa faci cu viata ta? Ce anume iti place sa faci cu adevarat, astfel incat sa nu traiesti cu senzatia ca muncesti?!)

Dacă ești un candidat care ne trimite un CV, te rugăm să ții cont că ceea ce îți propunem este mereu un rol într-o companie în care să te vezi pentru o perioadă lungă de timp. De cele mai multe ori, cât vei ajunge să lucrezi în acea companie ține în primul rând de tine. De asemenea, dacă ești un reprezentant al unei companii care dorește o colaborare cu noi pentru unul dintre serviciile noastre, ne dorim să te gândești la oamenii cu care vrei să lucrezi, ca fiind persoane pentru care ai o misiune și vrei să îndeplinești obiective specifice pe un termen mai lung. Cei care merg in directii diferite, vor cobori din autobuz mai devreme sau mai tarziu si daca e sa iti spunem concret, coboara-i acum pe cei care nu merg acolo unde ti-ai propus tu sa mergi!

Pentru a răspunde la astfel de nevoi, existăm în această piață. Atât timp cât aceste lucruri sunt importante și pentru tine, suntem convinși că putem dezvolta parteneriate de succes.

Când oamenii au aceste valori comune, credem că ei sunt potriviți și implicit sunt meniți să lucreze împreună. De aceea Job Connect devine locul în care ei se întâlnesc. 

Si daca crezi ca poti si daca crezi ca nu poti, in ambele cazuri ai dreptate!” (Henry Ford)

Va multumim frumos si oricare ar fi interesul dumneavoastra, suntem la un e-mail sau telefon distanta!

Cu respect,

Marian-Mihai Bejinariu