ultimele anunturi

Oportunitati interesante in domeniul automatizarilor in Sibiu
Prin intermediul acestui articol doresc sa va prezint doua oportunitati interesante destinate inginerilor (...)

Întrebările care îţi aduc un contract cu un potenţial client
Acest articol oferă recomandări despre cum şi ce fel de întrebări să punem atunci când suntem (...)

statistici

Utilizatori online: 0
Total utilizatori: 2295
Total companii: 1
Joburi: 30

 

Interviul de angajare si atitudinea in timpul interviului

Articol scris la data de 12.11.2008   

Desi ne dorim un loc de munca sau suntem nevoiti sa cautam un loc de munca, nu reusim sa avem o atitudine activa sau o atitudine potrivita in timpul interviurilor de angajare, fie ca este vorba despre un prim interviu (cu o firma de recrutare sau un recruiter din cadrul firmei angajatoare) sau de interviul fata in fata cu angajatorul.

 

Atitudinea despre companie

 

Compania in care vom lucra este premisa de la care pornim in trasarea obiectivelor noastre de cariera (pe termen scurt sau pe termen lung). “Este o companie mica, o companie mare, o companie nationala, o companie multinationala?”, sunt intrebari la care primim raspuns la un prim interviu dar, depinde in mare masura de noi sa culegem mai multe informatii despre firma angajatoare.

Desi sunt puse la dispozitia candidatilor surse de informare despre firma angajatoare ne punem in continuare semne de intrebare in legatura cu numarul candidatilor care se informeaza inainte de a merge la un interviu final. La intrebarea “Ce stiti despre noi?” o parte din candidati raspund “Nu am primit suficiente informatii” altii “Nu am avut suficient timp pentru a ma informa”. Aceste raspunsuri exprima atitudinea pe care o avem fata de firma angajatoare si lasa impresia ca nu suntem suficient de interesati.

 

Atitudinea fata de post

 

Prezentarea postului de catre recruiter sau, direct de catre angajator ne ajuta sa realizam care este nivelul de compatibilitate dintre post si noi, in calitate de candidati. Pentru o mai buna intelegere a specificului postului depinde de noi sa punem toate intrebarile de clarificare care ne vin in minte, in timpul interviului. Ne intrebam cati dintre candidati au o atitudine activa fata de post si cati lanseaza intrebari de clarificare. La intrebarea “Aveti intrebari despre post?” de cele mai multe ori raspunsul este “NU”. Vorbim aici despre atitudinea despre post. O atitudine activa ne ajuta sa stabilim exact acel nivel de compatibilitate si, de asemenea, ne ajuta sa demonstram ca ne intereseaza.

Un aspect foarte important este acela al sinceritatii fata de noi. Avem tendinta de a ne minti pe noi si in felul acesta de a crea o impresie eronata . Un exemplu concret de atitudine eronata este supraestimarea: stim o limba straina la nivel mediu dar spunem ca o stim la nivel avansat, cunoastem un program de calculator la nivel mediu dar spunem ca il cunoastem la nivel avansat, spunem ca stim sa indeplinim o anumita sarcina dar in realitate speram sa o invatam. Incercand sa pacalim angajatorul ne pacalim pe noi si performantele pe care le putem obtine la locul de munca.

 

Asadar, sa incercam sa avem o atitudinea potrivita atunci cand participam la un interviu de angajare.

 

 

Mihaela Rosca

 

 

 

 

Bookmark and Share