Fiecare an reprezintă o nouă șansă pentru noi, deoarece este momentul în care ne facem planuri, ne stabilim obiective și ne dorim să realizăm ce nu am realizat în anii ce s-au scurs. Este acel moment când întoarcem clepsidra și constatăm că avem un timp limitat ca să ducem la bun sfârșit cele propuse pentru anul în curs. Ați început să lucrați la visurile voastre? Ați făcut primii pași pentru îndeplinirea lor?

Părerea mea este că trebuie să facem ceva în fiecare zi pentru ca visurile noastre să devină realitate, deoarece fiecare zi care trece și nu am facut nimic în această privință este o zi pierdută. Este important să ne stabilim obiective care pot fi atinse dacă muncim zilnic pentru ele. Cred că trebuie să ne dorim mai mult decât minimul pe care credem că-l putem atinge. De ce? Pentru că tot timpul putem mai mult! Așadar, să ne fixăm obiective și să stabilim pașii pentru atingerea lor!

Brian Tracy ne spune că doar 3% din americani au obiective scrise și doar 1% le revizuiesc zilnic. O idee similară întâlnim și într-un studiu publicat de Forbes în cadrul unui MBA de la Harvard. Studiul ne spune că 84% din oameni nu au scopuri, 13% le au doar în minte și 3% le au scrise undeva. Ei bine, conform acestui studiu se pare că cei 13% câștigă de două ori mai mult ca cei ce nu au scopuri, iar cei 3% câștigă în medie de 10 ori mai mult decât cei 97%. Așadar este foarte important să ne stabilim scopuri, să le notăm, să stabilim pașii necesari pentru îndeplinirea lor și să le revizuim periodic. O persoană care nu are scopuri clar stabilite și scrise este o personă care tinde să eșueze mai ușor decât o persoană care știe exact ce are de făcut și își urmărește țelurile.

Uneori simțim că luptăm zilnic pentru visurile noastre dar simțim că există piedici din exterior și că ele ne afectează viața. Ei bine, în viață există astfel de momente. De aceea este important să știm cum să le depășim chiar dacă acele evenimente pot părea copleșitoare. În astfel de momente să ne învingem temerile și să credem în noi!

Acum la început de an este un moment foarte bun să învățăm să fim rezilienți. Profesorul Dr. Al Siebert ne vorbește în cartea sa “Avantajul rezilienței” despre importanța acestui aspect. Ei bine, acesta ne spune că a fi rezilient înseamnă să ne revenim rapid după eșecuri, să facem față cu brio schimbărilor majore, să ne putem schimba modul de viață rapid atunci când situația o cere. Dumnealui ne spune că reziliența presupune să nu luăm decizii distructive în situații limită, să ne păstrăm sănătatea fizică și psihică atunci când ne aflăm sub presiune constantă. În momentele în care viața ne supune la cele mai neaștepatate situații, să ne păstrăm calmul și să găsim soluția potrivită nouă.

Consider că e un moment bun să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă reziliență și să ne gândim dacă unele obiective avute în anii anteriori nu au fost atinse din cauza rezilienței.
În lumea haotică de astăzi, în care schimbările se petrec într-un ritm alert este esențial să ne dezvoltăm reziliența, astfel încât să putem transforma un eșec într-o reușită. Am ales să citesc această carte și  vă invit și pe voi să reflectați asupra acestui subiect. M-aș bucura să devenim mai rezilienți  și să  ne atingem mai facil obiectivele stabilite pentru 2019.

Un an minunat să aveți!

Camelia