Vă salut de Black Friday!

 

Dacă nu v-ați consumat deja toată energia cumpărând produse ”reduse”, vă invit să investiți puțin și în voi înșivă.

Regula despre care scriu astăzi este una despre care probabil ați mai auzit, ca și despre celelalte, dar pe care poate nu o și aplicați. Este vorba despre Principiul lui Pareto sau Regula 80/20.

Acest principiu presupune că 20% din activitățile noastre sunt responsabile pentru 80% din rezultatele pe care le vom avea. Este un principiu aplicabil în mai multe domenii, chiar și în cel economic, lucru care a fost cercetat și dovedit adevărat.

Cum este aplicabil acest principiu pentru noi, în lumina soluțiilor anterioare pentru a elimina tergiversarea din viața noastră și pentru a avea eficiență mai mare în activitatea noastră?

Am scris în articolul precedent despre liste și cât de mult ne ajută să fim organizați și eficienți. Dacă avem, de exemplu, o listă cu zece activități într-o zi, conform principiului domnului Pareto, două dintre activități sunt la fel de importante sau mai importante decât celelalte opt luate împreună. Acestea sunt broaștele, acele activități pe care mai degrabă nu le-am face sau nu am începe ziua cu ele.

Tendința majorității oamenilor este să înceapă o zi sau un proiect cu sarcini mărunte, să taie cât mai multe de pe listă. Mă regăsesc aici. Simțeam că dacă ”scap” repede de activitățile ușoare, care nu mă solicită foarte mult și rămân cu 2-3 liniuțe mai greu de îndeplinit, sunt eficientă.  Aici poate fi o capcană și ne putem ”fura singuri pălăria”. Pentru că, iată, ca o completare la articolul precedent, trebuie și o analiză atentă a sarcinilor listate. Altfel, devenim oameni ocupați mereu, dar care la sfârșitul unei zile/ unui proiect/ unei săptămâni, nu am realizat mare lucru.

Soluția la problema de mai sus este să ne punem întrebarea, cu lista în față: rezolvarea cărora dintre sarcini îmi va aduce rezultatele pe care le doresc? Îmi amintesc de un context în care citeam că oamenii care realizează ceva în viață sunt oamenii dezordonați sau cei care au cele mai bune rezultate sunt cei care au dezordine pe birou. Pentru că acești oameni nu își pierd timpul cu lucruri nesemnificative, cum ar fi să pună fiecare lucru la loc sau să tot curețe și să amenajeze, cum avem unii dintre noi tendința. Vă este clar că eu nu sunt adepta acestei afirmații, nu? 😊 Cu tot respectul pe care îl am pentru domnul Pareto și regula sa. Cred că adevărul este undeva la mijloc și da, trebuie să găsim priceperea de a ne ocupa de lucrurile importante întâi, de cele care ne vor aduce rezultate, dar nici pe celelalte să le lăsăm nefăcute.

Voi ce părere aveți? Aveți obiceiul bun de a îndeplini întâi lucrurile grele și valoroase sau aveți tendința de a le lăsa pe mai târziu, când vă puteți ocupa în liniște, ordine și disciplină de ele?

 

Până data viitoare, succes cu găsirea celor 20%!