Creativitatea este partenerul nostru atunci când avem nevoie de răspunsuri la anumite întrebări. La locul de muncă, aceasta este printre cele mai importante abilități și partenerul de încredere în depășirea situațiilor dificile.

Există oameni creativi din naștere care respiră pentru a crea și există oameni care muncesc mai mult pentru a-și dezvolta această abilitate. În oricare categorie te-ai afla, te invit să lecturezi 7 pași care pot aduce îmbunătățire creativității tale.

  • 1. Crede că există întotdeauna un răspuns

Creativitatea înseamnă să te întrebi “Care este răspunsul?” și nu daca există vreunul. S-ar putea ca cei din jur să te eticheteze încăpățânat/ă. Dacă vei avea timp și răbdare, tu vei aduce cu siguranță un răspuns.

  • 2 . Crede că pot exista mai multe răspunsuri

Dacă printre cuvintele tale preferate se numără și “opțiuni”, înseamnă că suntem pe aceeași lungime de undă. Nu m-am gândit la asta până să citesc cartea lui Maxwell – “Fără limite”. Uneori, atunci când punem o întrebare, răspunsurile sunt diferite la fiecare persoană cu care interacționăm.

  • 3. Crede că oricine poate evolua

Nu îți limita așteptările. Dacă ai resurse de dezvoltare creativă, profită la maxim de ele. Fie că ai 20 de ani, fie că ai 60 de ani, oricare moment este o oportunitate spre o creativitate îmbunătățită.

  • 4. Întrebările te ajută să devi mai creativ

Întrebările stimulează întotdeauna creativitatea. De ce? Pentru că te determină să cauți răspunsuri. Sintagma “Ce-ar fi dacă…?” este garantat un stimulator bun.

  • 5. Renunță la idei care au funcționat în trecut

Tehnologia avansează surprinzător de repede. Îmi amintesc de primul meu telefon mobil care acum este istorie și mă uit la actualul. Nu există termen de comparație. Uită-te la ideile pe care le folosești în prezent în afacerea ta sau la job și elimină ceea ce nu funcționează. Vei învăța că:

* este mai ușor să renunți la ceva dacă există șanse să obți ceva mai bun;

* excelența este posibilă doar dacă este însoțită de lipsa de satisfacție creativă;

* nu poți da dovadă de creativitate maximă dacă structura în care lucrezi este una rigidă.

  • 6. Apelează la persoane creative care să te ajute

Urmează sfatul și fii atent/ă ca persoanele pe care le preferi să aibă calități precum: fluență, flexibilitate, elaborare, originalitate, complexitate, îndrăzneală, imaginație, siguranță.

  • 7. Alege un loc în care să stai singur/ă și să gândești creativ

Dacă mă întrebi pe mine, este pasul meu preferat. Obișnuiesc să îmi notez idei pe hârtie, să planific, să punctez lucruri care mă intereseaza. Creionul și guma de șters sunt partenerii mei de încredere. 😀

În momentele în care ești singur/ă, creativitatea înflorește pur și simplu.

Sper că vei fructifica aceste idei și vei spune și altora despre ele!

Până data viitoare, zile frumoase!

Adina