Fiecare dintre noi trecem de-a lungul vieții prin situații stresante, situații limită, iar de multe ori parcă nu vedem acea luminiță de la capătul tunelului, nu găsim rezolvarea. Lecturând cartea prof. dr. AL Siebert, Avantajul rezilienței, mi-am dat seama că multe din problemele pe care le avem ar putea să își găsească mult mai ușor rezolvarea dacă am gândi proactiv.
În situații stresante, emoțiile negative își fac simțită prezența. Emoțiile negative (furia, teama, neliniștea, ura…) reduc reziliența, slăbesc rezistența persoanei, limitează opțiunile de acțiune și reduc funcțiile cognitive, astfel soluțiile la problemele pe care le avem sunt tot mai greu de găsit. Emoțiile pozitive (bucuria, liniștea sufletească, mulțumirea, iubirea…) sporesc reziliența, ne fac mai conștienți de lucrurile din jurul nostru și sporesc abilitățile necesare pentru rezolvarea situațiilor problematice. Prof dr. AL Siebert ne spune că putem să ne sporim gândirea proactiva dacă alegem în mod intenționat să trăim mai multe emoții pozitive decât unele negative.
Dacă ne dorim să găsim o rezolvare la problemele cu care ne confruntăm, o metodă bună ar putea fi să adresăm cât mai multe întrebări. Să înțelegem natura acelei provocări cu care ne confruntăm, să vedem ce ne dorim să obținem, să ne gândim la câteva soluții, apoi să alegem să acționăm într-o anumită direcție și să analizăm rezultatele obținute în urma acelei acțiuni. E important să învățăm ceva din acele rezultate și să îmbunătățim lucrurile, astfel treptat să ajungem la ceea ce ne-am propus și să vedem ce am învățat din acea situație problematică avută. Un asemenea tip de rezolvare a problemelor corespunde unei inteligențe de tip analitic.
Un alt tip de rezolvare a problemelor este acela de a găsi soluții la problemele cu care ne confruntăm prin folosirea unor idei neobișnuite, adică să ne folosim creativitatea. Asta presupune să avem deschidere spre noi soluții, chiar dacă pot părea imposibile, să gândim în afara limitelor. Unul din citatele care îmi place spune că Viața începe cu un pas în afara zonei tale de confort Shannon L. Alder, citat care cred că se potrivește foarte bine acestui tip de rezolvare a problemelor. Această metodă corespunde inteligenței creative.
O altă metodă de rezolvare a problemelor este prin intermediul inteligenței practice. Mulți oameni reușesc în viață deoarece au o inteligență practică foarte dezvoltată, ei găsesc soluții practice la probleme și reușesc să mențină totul în funcțiune. Există un exemplu foarte concludent în Avantajul rezilienței. Un membru al MENSA, organizație care reunește oamenii cu un coeficient excepțional s-a oprit să mânânce la o cârciumă sătească, când a dorit să plece a descoperit că cineva i-a furat o roată de la mașină cu tot cu piulițe. Un fermier care l-a vazut necăjit, l-a întrebat ce s-a întâmplat, iar el l-a întrebat dacă nu are un cauciuc, dar că oricum și dacă ar avea îi lipsesc piulițele și că nu are cum să prindă acel cauciuc. Fermierul i-a adus un cauciuc și a luat piulițe de la cealalte trei roți, astfel încât să poată ajunge în oraș. Membrul MENSA, nu s-a gândit la această soluție tehnică.
Cred că ar fi util atunci când apar probleme să vedem care din cele trei metode de rezolvare ar fi potrivită și să încercăm să vedem totul într-o lumină mai pozitivă, pentru că negativismul adâncește problemele. Să gândim proactiv și să trăim viața cât mai frumos!