Astăzi, cred că este un moment potrivit să discutăm despre succes si cum ar trebui să integrăm trăsăturile paradoxale ale personalității astfel încât să atingem succesul. Este important să ne gândim la cum putem atinge succesul în fiecare zi, dar poate azi fiind început de săpămână și sfârșit de Septembrie, ne putem focusa mai mult pe acest aspect, astfel că săptămâna aceasta, prima săptămână din luna Octombrie să ne fie piatră de temelie pentru reușitele ce ne așteaptă. David McClelland, profesor de psihologie la Universitatea Harvard a studiat foarte mult timp pentru a vedea ce îi face pe oameni să aibă succes. Profesorul Dr. Al Siebert a scris în cartea sa Avantajul rezilienței despre aspectele surprinse de McClelland în cercetările sale.
McClelland a observat că oamenii de succes sunt cei care muncesc pentru a-și atinge obiectivele personale, practic succesul pentru ei este sentimentul pe care-l au atunci când își ating obiectivele alese de ei. Așadar este esențial să avem obiective, iar acestea trebuie să fie alese și să aibă semnificație pentru noi, deoarece dacă ele sunt impuse de altcineva nu vei simți succesul când ele sunt atinse. El consideră că pentru a ajunge la succes este nevoie să fim capabili să visăm cu ochii deschiși și să ne imaginăm cum ne-am simți dacă ne-am atinge acel obiectiv la care ne gândim, să avem obiective de o dificultate moderată, să putem cere sfaturi de la cei cu mai multă experiență și să putem gândi optimist dar și pesimist în ceea ce privește procesul de atingere al obiectivului setat.
Oamenii cu realizări mari nu se aruncă cu capul înainte cu un optimism fără limite și nici nu stau retrași și sfioși din cauza negativismului. Ei stau și analizează bine problema se gândesc la provocări, limite personale, posibile bariere, învață de la specialiști și concep metode în avans prin care să facă față unor posibile dificultăți care pot să apară. Așadar, este nevoie de echilibru în ceea ce privește acțiunile întreprinse dacă ne dorim să ne atingem succesul.
Un om de succes nu este doar optimist sau doar pesmist, ci el poate fi în ambele ipostaze în funcție de situația la care este supus. El știe să se adapteze și să facă față cu brio oricărei situații apărute. Trăsăturile de personalitate care se contrabalansează nu sunt dovada unei instabilități emoționale, din contră, ele reprezintă trăsături complexe care sporesc stabilitatea psihică și oferă mai multă profunzime emoțională și mentală pentru a face față provocărilor vieții.
Te invit să cauți în lista de mai jos care perechi de trasături de personalitate care se contrabalansează te caracterizează:
creativ și analitic
muncitor și leneș
precaut și încrezător
serios și jucăuș
sensibil și dur
autolaudativ și autocritic
stabil și imprevizibil
impulsiv și calculat
extrovertit și introvertit
optimist și pesimist
altruist și egoist
Trăsăturile de personalitate care se contabalansează spun despre tine că ești o persoană cu un nivel ridicat de reziliență, iar așa cum știm, oamenii cu un nivel crescut al rezilienței ating mai ușor succesul. Ei bine, McClelland ne vorbește despre cum am putea atinge mai ușor succesul, dar depinde de noi ce decizii luăm. Te invit să dedici cel puțin 5 minute analizei informațiilor din articol și poate îți pot fi de ajutor în atingerea unui obiectiv, deci pentru a obține succesul.