Reziliența
Iată-ne ajunși și la ultimul capitol din cartea Avantajul rezilienței al Prof. Dr. Al Siebert, capitol în care ne vorbește despre faptul că viața noastră este o continuă schimbare. Această idee este studiată de mii de ani încoace de filozofi, înțelepți, cercetători și toți au ajuns la aceeași concluzie că trăim într-un mediu aflat într-o continuă schimbare.
Așadar, reziliența deși este un termen folosit în zilele noastre, are o importanță din ce în ce mai mare. Schimbarea face parte din viața noastră de zi cu zi, iar noi putem decide cum ne raportăm la ea. Fiecare dintre noi poate decide cum se raportează la schimbare: fie alegem să ne adaptăm și să acceptăm, fie ne opunem și refuzăm. Noi deținem frâiele!
Noi avem capacitatea înnăscută de a învăta permanent lucruri noi, capacitate care ne poate ajuta să ne adaptăm și să reușim să ieșim cu bine din situații dificile. Deși ne naștem cu abilitatea de a fi rezilenți, educația primită ne poate bloca această abilitate.
Cum se poate întâmpla asta? Reziliența
Ei bine, o persoană care a fost învățată că schimbările nu sunt bune, că ele se petrec rar și sunt lente, poate percepe schimbarea ca fiind ceva devastator, nedrept și care nu poate aduce lucruri bune. În schimb, o persoană care a fost învățată că viața este instabilă, că se produc schimbări imprevizibile și puternice, dar că schimbările ne ajută se vedem altfel lucrurile, o să reușească să întoarcă schimbarea în favoarea ei.
Charles Darwin spunea „În natură nu supraviețuiește cea mai puternică specie, nici cea mai inteligentă, ci cea mai adaptabilă la schimbare.” Citatul acesta este foarte profund și foarte adevărat. Oamenii care reușesc să se adapteze rapid schimbărilor sunt cei care reușesc în viață. Ei sunt curioși, le place șă învețe și să exploreze moduri noi de a face un lucru și indiferent de situația în care sunt, ei își păstrează stabilitatea emoțională și mintală.
Prof. Dr. Al Siebert ne spune că având în vedere descoperirile fizicii moderne, învățăturile vechilor înțelepți sau cele cu privire la reziliență, toate ajung la aceeași concluzie. Oamenii sunt înăscuți cu capacitatea de a învăța ușor să gestioneze orice fel de schimbare, iar schimbarea permanentă este necesară și este de dorit pentru ființele umane. Tu cum te raportezi la schimbare?
Ei bine, vă învit să ne autoanalizăm și să vedem cum stăm cu reziliența, cum ne raportăm la diferite situații din viața noastră și să vedem ce am putea schimba la modul nostru de a fi pentru a ne îmbunățăți viața noastră și a celor dragi. Eu cred că reziliența poate fi arma magică pe care să o folosim pentru a transforma o situație din viața de zi cu zi în modul în care noi ne-o dorim. Tu ai această armă?
Te invit să ne urmărești postările și pe LinkedIn.