Nu sunt expert în managementul financiar dar am îmbrățișat sfaturile de fiecare dată când le-am primit. Așadar, urmați-mi exemplul și haideți să descoperim împreună ce putem face concret pentru a ne elibera de grijile aduse de bani.
1. Cred că primul pas pe care ar trebui să îl facem are legătură cu conștientizarea. E necesar să ne analizăm tiparele de cheltuieli, să observăm unde se duc banii. Putem începe cu crearea unei liste cu cheltuieli fixe lunare (chiria, ratele, facturi etc.) iar mai apoi putem continua cu lista celor variabile (buget pentru alimente, pentru curățenie, pentru igienă, îmbrăcăminte etc.).
2. Ar fi indicat să construim un buget. Chiar dacă pare puțin stresant, el ne oferă posibilitatea să devenim educați și echilibrați în cheltuieli. Ne oferă o modalitate de a observa unde este limita. De exemplu, dacă observăm la final de lună că am cheltuit prea mulți bani pentru îmbrăcăminte, ne vom strădui să echilibrăm situația luna următoare. Dacă pentru început acest buget crează diaconfort, pe parcurs vom observa o satisfacție sporită doar pentru că devenim mai conștienți și mai educați.
3. Unii dintre noi avem carduri de cumpărături cu un anumit buget disponibil. Tentația este foarte mare să achiziționăm lucruri pentru că nu simțim pe moment o cheltuială. Trăim într-o generație unde vrem ca lucrurile să se întâmple la minut. Nu ne place să așteptăm câteva luni pentru a cumpăra un lucru și facem compromisuri care ne costă. Atunci când ratele se adună, ne simțim împovărați și uneori nici măcar lucrurile pe care le-am achiziționat nu ne mai aduc bucurie. O soluție este în primul rând să nu mai facem cumpărături în felul acesta decât dacă este extrem de important și urgent iar a doua recomandare este să să economisim pentru a plăti datoria și a nu mai face alta.
4. Să te plătești prima dată pe tine, este o frază pe care am citit-o în toate studiile mele despre finanțe, economii și viață prosperă. Deși este definit diferit, acest buget care intră în economiile noastre personale, poate fi investit pentru a face și mai mulți bani. Trăim în lumea criptomonedelor, o modalitate de a investi, dar totuși nu recomand acest lucru fără o analiză în detaliu. Există riscul să pierzi tot într-o zi sau poți să îți inmulțești investiția de 2, 5, 10, 100 de ori. Specialiștii știu mai bine să explice aceste informații.
5. Să nu ne bazăm niciodată pe noroc sau speranță. Banii nu cad din cer și nici nu cred că se prea întâmplă să vină cineva la tine să îți spună: “Simt că ai nevoie de banii acestia, ia-i, sunt ai tăi fără nimic în schimb.”
Sunt doar 5 idei dar cu siguranță că e mai mult decât nimic. Acestea au fost inspirate din cartea Cum să învingi grijile și stresul scrisă de Dale Carnegie.
Să fim organizați și mai conștienți de modul în care putem trăi o viață prosperă.
Pe curând!