Titlul cărții pe care o citesc, în limba engleză, limba originală a lucrării, este ”Eat that frog!”.

Titlul cărții, ca și titlul articolului meu, sunt, bineînțeles și din fericire, metaforice. Știm faptul că da, unele popoare mănâncă tot felul de vietăți, pe care noi nici nu putem să le vedem fără a simți dezgust, dar poporul american are doar o vorbă care se referă la broaște, nu și feluri de mâncare care le conțin.

Această vorbă din popor sună cam așa: ”Dacă mănânci o broască vie de dimineață, probabil acela va fi cel mai greu lucru pe care trebuie să îl faci în ziua respectivă. Dacă trebuie să mănânci două broaște, mănânc-o întâi pe cea mai urâtă dintre ele.”

Metafora broaștei se referă la cea mai grea sarcină pe care cineva o are de îndeplinit într-o zi anume.

Sarcina aceea pe care tot ai tendința să o amâni, din cauza căreia gânduri nu te lasă să te odihnești noaptea, care îți e atât de neplăcută, încât nu ai bifa-o niciodată. Dar care este importantă și de care poate depinde un mare procent din succesul tău din ziua, săptămâna sau luna respectivă.

Principiul prezentat este să începi ziua de lucru cu această sarcină, să nu o lași până nu o rezolvi. Ei, dacă ai două astfel de sarcini într-o singură zi, începe cu cea mai grea dintre ele. Cea care îți place cel mai puțin.

Îmi amintesc că eram în primul an, probabil, de viață profesională. Contextul discuției nu mi-l amintesc exact, dar mi-l amintesc pe șeful meu în mijlocul biroului, expunându-ne în câteva cuvinte, acest principiu: ”Mănâncă broasca; începe cu ce ți se pare cel mai greu lucru de făcut, cel mai incomod, care îți displace cel mai mult.” Știam că se referă la un principiu citit într-o carte, dar la momentul acela nu am căutat să aflu mai multe despre carte, ci am decis să încerc să urmez acel principiu, care suna ciudat, dar se pare că a fost de neuitat.

Așadar, în activitatea mea am început să fac acele lucruri care îmi erau greu de făcut, dintr-un motiv sau altul, la prima oră a dimineții. Să le pun primele pe listă. Din experiență, pot să vă spun că după ce ai îndeplinit un lucru care ți se părea foarte greu de făcut, te simți liber 😊, chiar dacă mai ai încă șase ore de muncă. Tot ce urmează după, vine altfel. Chiar și din punct de vedere chimic este dovedit că atunci când realizezi un lucru important, se eliberează o cantitate mai mare de endorfine în creier, astfel că te simți capabil, încrezător, creativ… te simți în stare să faci mai multe lucruri și mai mari.

Sunt multe lucruri de făcut, pentru majoritatea dintre noi, în fiecare zi. Și nu sunt mereu simple, de multe ori apar complicații, lucrurile nu ies așa cum le-am prevăzut sau planificat. Ne ocupăm de lucruri care după un timp se dovedesc inutile, alegem urgentul în detrimentul prioritarului și ajungem să ne aglomerăm și să avem restanțe, ceea ce ne afectează nu doar domeniul respectiv al vieții, ci ne afectează și emoțional, psihic, ajungând să aibă repercusiuni asupra întregii vieți. De aceea este important să analizăm și să decidem gradul de importanță al activităților noastre, iar atunci când ceva este important, să nu mai șovăim în a face demersurile pentru rezolvarea acelei sarcini. Tot amânând, se poate să ajungem să nu mai facem deloc acel lucru de care ne temem, ceea ce ar reprezenta o pierdere, dacă era un lucru important.

În capitolele următoare vom afla 21 de soluții sau pași mici cu ajutorul cărora putem face din acest principiu un mod de viață. Și vom realiza că a ”servi broasca” la micul dejun ne va aduce multe beneficii.

Până data viitoare, vă las să probați acest principiu și aștept cu interes experiențe și păreri. 😊

 

Cu bine,

Eliza