Cum te descurci cu numele oamenilor? Cu reținerea în memorie, cu asocierea cu persoana fizică, cu pronunția corectă?

Eu știu, fără să te cunosc, care este cuvântul tău preferat și la auzul cărui cuvânt tresari și devii atent de fiecare dată.

Este numele tău.

Pentru mine, este numele meu. Și ciulesc urechile de fiecare dată când îl aud rostit, fie că se rostește către mine sau către altă persoană. Ripostez ori de câte ori din Ștefana, care sunt, devin Ștefania, pentru că altcineva nu este atent și nu citește până la capăt. Mi se încălzea inima de câte ori fostul meu diriginte din liceu ajungea la numele meu în catalog, se lăsa pe spate, deschidea ochii mari și citea apăsat: „Ştefu Ştefana”. Mă simțeam deosebită dintre toți colegii când ei erau strigați pe numele de familie și mie mi se adresau profesorii simplu : “Eliza”.

Dacă mă întrebi care este cel mai frumos nume, o să îți răpund fără a sta pe gânduri: Eliza. Și Radu, care este numele soțului meu. Am căutat mult printre tot felul de nume, dar nu am găsit unul care să îmi placă mai mult decât Eliza.

Să îmi spui dacă mă înșel. Să îl anunțăm și pe Dale Carnegie că se înșală. Sau pe Franklin Roosevelt, sau pe Andrew Carnegie. Sau pe toți cercetatorii care au ajuns la această concluzie.

“Omul obișnuit este interesat de numele său mai mult decât de toate celelălte nume de pe pământ puse la un loc. Amintește-ți acel nume, rostește-l cu ușurință și vei oferi un compliment foarte eficient. Uită-l sau rostește-l greșit și ai un dezavantaj major.” (Dale Carnegie)

Tot în acest capitol am citit un lucru pe care l-am mai citit și în alte cărți : “Numele unei persoane este, pentru cel în cauză, cel mai dulce și cel mai important sunet.”

Dacă recunoști acest lucru în ceea ce te privește, automat vei conștientiza că pentru fiecare persoană cu care te întâlnești, pentru fiecare coleg pe care îl ai, pentru fiecare client care cumpără sau nu de la tine, pentru fiecare funcționar sau portar , este adevărat acest lucru și ai un avantaj dacă știi acest lucru, chiar dacă este singurul lucru pe care îl știi despre o persoană. Și avantajul suprem apare dacă și folosești în mod corect și cu importanța cuvenită acel cuvânt: numele persoanei. Este scris pe ușile birourilor, pe ecusoane, în adrese de e-mail.

O modalitate simplă de a câștiga bunăvoința semenilor este să îi faci să se simtă importanți, în mod sincer, fără măguliri. Să le ții minte numele este un lucru simplu și ușor.

Să reții numele oamenilor și informații despre ei e unul din cele mai bune lucruri pe care le-ai putea face.

Ia numele în serios!

Și dacă tot vorbim despre nume, îmi doresc să cunosc acele persoane care citesc acest articol, să le știu pe nume. Îmi doresc să  apară la secțiunea de comentarii cele mai frumoase nume de pe acest pământ, care sunt ale voastre.

Numele meu este Eliza. Al tău?