Bun găsit!
Încep cu o întrebare: V-a pus vreodată șeful să scrieți pe o foaie de hârtie unde și cum vă vedeți peste cinci ani? V-a enervat această cerere sau vi s-a părut rezonabilă? Ați înțeles scopul cerinței? Cred că rândurile de mai jos ne vor ajuta să înțelegem mai adânc această activitate de ”contemplare a viitorului”.
”Lecția” oferită astăzi de autorul Brian Tracy, ”Ține seama de consecințe”, mă duce cu gândul la Steven Covey și una din cele șapte deprinderi ale persoanelor eficiente: ”Începe cu gândul la sfârșit”.
Cam despre această idee vorbim scriu azi. Cam acestea sunt motivele pentru care mă puneau șefii mei să scriu unde și cum mă văd peste cinci ani. 😊
Ideea principală este de a avea foarte clar în minte scopul, obiectivul nostru pe termen lung. Cu cât mai clar ne este acest lucru, cu atât putem lua decizii mai bune în prezent, chiar astăzi, referitor la lucrurile pe care merită să le facem, acțiunile care au valoare pe termen lung.
Abilitatea de a prezice cu acuratețe consecințele unei anumite acțiuni este atribuită, de către Brian Tracy, ”gânditorului superior”. Ar fi important de prevăzut aceste consecințe, pentru că ele dau importanța unei anumite activități/ sarcini și asta ne-ar putea ajuta să decidem care este următoarea ”broască” pe care să o înghițim.
Cum ajungem să prezicem cu acuratețe consecințele, mă întreb. Este vorba despre un al șaselea simț, despre intuiție, pe care o avem sau nu sau putem ajunge oricare dintre noi să avem capacitatea de a ști dinainte ce consecințe va avea o acțiune a noastră sau lipsa ei?
Dintre ”soluțiile” pe care ni le oferă Tracy fac parte acestea:
- să știm cu claritate scopul pe termen lung, unde și cum vrem să fim în viitor;
- să privim viața în perspectivă – nu ne gândim doar la AZI, ci ne gândim la POIMÂINE și în această bază luăm decizii azi – cum ne petrecem timpul și ce activități au răsunet în ziua de poimâine. Autorul amintește de un cercetător de la Harvard care a ajuns la concluzia că ”Perspectiva pe termen lung este un indicator al prezicerii progresului, fiind mai importantă decât mediul, familia, rasa, inteligența, educația, relațiile. Cei care își privesc viața în perspectivă par să facă mereu alegeri mai bune în privința timpului și activităților lor”;
- să analizăm atitudinile și alegerile din prezent – sunt compatibile cu ceea ce dorim pentru viitor? Cu obiectivul nostru mare, de pe frigider, poate? Ne apropie sau ne îndepărtează de el?
- să fim dispuși, uneori, să renunțăm la recompense imediate, să sacrificăm unele câștiguri pe termen scurt. Este dificil să renunți la ”cioara din mână pentru vrabia de pe gard”, dar dacă știm încotro ne îndreptăm și ceea ce ne dorim, vom găsi resursele pentru a o face.
În concluzie, ați scris unde vă vedeți peste cinci ani? Sau, conform lui Steven Covey, v-ați gândit ce ați vrea să se spună despre voi la înmormântarea voastră? Dacă da, ochii și mintea înainte spre lucrurile pe care le-ați scris! Comparați mereu deciziile, atitudinile, activitățile voastre cu acea imagine de final. În acest fel ținem aproape de obiectivul nostru și vom lua decizii tot mai bune în legătură cu timpul nostru, cu finanțele, cu investițiile emoționale și lista poate continua.
În speranța că după citirea acestui articol vă veți îndrepta fie înspre articolul din cartea lui Steven Covey, capitolul ”Începe cu gândul la sfârșit”, fie spre o foaie de hârtie pentru a vă scrie viitorul,
vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru feedback.
Numai bine!