Astăzi începem să vorbim despre cea de-a doua deprindere din cartea lui Covey.
Sper ca atunci când vom citi ultimul cuvânt din acest articol să se fi format în noi deja o viziune și o dorință de a ne forma această deprindere. În cazul în care vom găsi că este de folos vieții noastre să o cultivăm și să o internalizăm.
Este vorba despre “A începe cu gândul la final”.
Aspectul major, umbrela mare care se sprijină pe această idee este însăși viața noastră.
Covey propune chiar un exercițiu de imaginație, cu scopul de a realiza care sunt lucrurile pe care, la sfârșitul vieții noastre, ne-am fi dorit să le fi făcut cât am fost în viață.
Cred că ideea provine din faptul că atunci când suntem într-un moment de cotitură (din viața aceasta în cealaltă), suntem preocupați sau rămân în mintea noastră doar cele mai importante lucruri, cele care merită. Făcând un astfel de exercițiu, cred că am înțelege de pe acum care sunt lucrurile pentru care investim timp și energie și care sunt cele care rămân importante într-un moment de cotitură.
După Covey, este foarte important ca fiecare dintre noi să ajungem în punctul în care “fiecare zi ce trece să contribuie în mod semnificativ la viziunea de ansamblu asupra vieții noastre.”
Trebuie să îl citez:
“E incredibil de ușor a cădea în capcana activității, a agitației vieții, muncind din ce în ce mai mult și urcând pe scara succesului, numai pentru a descoperi, într-un târziu, că ați sprijinit-o pe un zid greșit. E foarte posibil să fii ocupat, extrem de ocupat, fără a fi cu adevărat eficace.” (Covey, 2011, p.84)
Ideal ar fi să putem să ne “gospodărim” viața, zilele, astfel încât în fiecare zi să FIM și să FACEM doar ce este esențial.
Ce este esențial pentru fiecare dintre noi?
Putem răspunde la această întrebare imaginându-ne ce am dori ca oamenii să spună despre noi atunci când nu vom mai fi? Sau chiar și acum.
Ce ți-ar plăcea să se vorbească despre tine?
Fiecare om are o concepție proprie asupra succesului. Succesul nu are o definiție. Succesul are 6 miliarde de definiții sau câți oameni sunt pe pământ, atâtea definiții.
Ce înseamnă pentru mine succesul?
Ce înseamnă pentru tine succesul?
Începe să te gândești la această întrebare și începe să te ocupi de acele lucruri care sunt treptele scării succesului pe care urci tu.
Schimbări? O, da, eu cred că trebuie să fac câteva, pentru a fi și a face ceea ce mă interesează cu adevărat.
Pentru aceasta, trebuie să mă eliberez de capcana despre care scrie Covey, cuvinte citate mai sus. Să fac și să fiu lucruri esențiale.
Te invit la eliberare și la trăire cu scop, sens și curaj, pentru a trăi conform scopului nostru, fiecare pentru el.