Fiecare dintre noi ajungem la un moment dat să trecem prin situații extreme de viață, iar modul în care reușim să le facem față este cel care ne face diferiți.
Există persoane care se declară victime, găsesc vinovați, resping orice fel de sugestie, se simt neajutorați și nu reușesc să vadă luminița de la capătul tunelului. O astfel de atitudine aduce cu ea o serie de dezavantaje.
Cred că unul din cele mai mari dezavantaje este că începi să acumulezi tot mai multe emoții negative care ajung să te afecteze inevitabil. Starea permanentă de frică, grijile nenumărate, mânia, neputința ajung să afecteze sistemul imunitar și astfel devenim vulnerabili în fața bolilor.
Astăzi unul din șase americani folosește tranchilizante cu regularitate, iar aproximativ 1,5 milioane de adulți din America sunt dependenți de tranchilizante conform Administrației SUA pentru Alimentație și Produse Farmaceutice. Această tipologie de oameni are un nivel redus al rezilienței.
Dar, pe de altă parte există oameni care văd situațiile de criză ca pe o provocare a vieții și încercă să câștige ceva de pe urma ei. Acești oameni în primă fază sunt și ei afectați, se simt răniți, sunt triști, simt mânie, au o stare de confuzie, dar ce îi diferențiază este că ei nu rămân în starea aceea mult timp. Ei găsesc soluții, astfel schimbă ceva ce părea a fi dezastruos în ceva pozitiv. Sunt flexibili și se adaptează rapid schimbărilor, sunt optimiști, rezistenți la stres, au un nivel crescut al inteligenței emoționale, au o stare de sănătate bună și multă energie.
Voi cum vă raportați la situații critice? Din care categorie faceți parte?
În cartea Avantajul rezilienței, găsim diferite exemple de persoane care au un nivel crescut al rezilienței precum Lance Armstrong.
Sportivul a fost în pragul morții din cauza unui cancer răspândit la mai multe organe, dar el a suportat multiple intervenții medicale, și-a păstrat optimismul și și-a revenit reușind să câștige 7 ani la rând Turul Franței. Pentru el cancerul a fost o ,,trezire specială”, deoarece a învățat să aprecieze familia, prietenii și starea de sănătate la adevărata valoare. Cred că trebuie să căutăm astfel de exemple în jurul nostru și să vedem că nu doar noi avem probleme, că problemele noastre deși pentru noi par uneori fără rezolvare există oameni care trec prin situații mai dificile.
Să reflectăm asupra vorbelor lui Wilhelm Nietzsche ,, Ceea ce nu mă omoară, mă face mai puternic” și să ieșim mai puternici din fiecare situație de criză din viața noastră. Eu îmi doresc să îmi îmbunătățesc nivelul rezilienței și sunt conștientă că pot realiza acest lucru doar dacă îmi doresc cu adevărat acest lucru și mă automotivez pentru a-mi depăși condiția actuală.
Puterea e în mâna noastră și noi putem să determinăm dacă situațiile cu care ne confruntăm ne aduc succesul sau eșecul.