Salutare!

Astăzi o să vorbim despre ceva foarte important, așa că te invit și îți mulțumesc pentru că accepți invitația de a da citire următoarelor rânduri, care au menirea de a te ajuta să recunoști care sunt cele mai de preț lucruri pentru relațiile tale cu ceilalți oameni. (Sau, cel puțin, te provoacă să compari ceea ce credeai tu că este valoros cu ceea ce chiar este, din punctul de vedere al celor care studiază aceste aspecte).

Scriam săptămâna trecută despre contul bancar emoțional. Și afirmam că astăzi vom afla care sunt câteva lucruri de preț cu care am putea umple aceste conturi pe care, vrem sau nu, le avem deschise automat, atunci când începem o relație cu o altă persoană.

Covey vorbește despre șase depuneri majore, care, o dată investite, nu te vor lăsa la greu:

Înțelege-ți semenul!
Pare să fie “cheia tuturor celorlalte depuneri”: Să îl cunoaștem pe celălalt și să înțelegem ce anume consideră el că este important, pentru a putea să îl bucurăm chiar cu acele lucruri.
Îmi amintesc o situație în care căutam un cadou pentru sora mea și căutam ceva care să îmi placă. Cineva mi-a dat un sfat: “Caută ceva care să îi placă ei, nu care să îți placă ție.” Am ținut minte acel sfat și încă îmi răsună în minte, de câte ori e vorba de așa ceva.

Acordă atenție gesturilor mărunte!
“Într-o relație, lucrurile mărunte sunt lucruri majore.” (Covey, 2011, p.178)
Cauta să atingi inima sensibilă a celuilalt cu gesturi mici.

Respectă angajamentul luat!
Încearcă să nu faci promisiuni pe care nu le poți îndeplini, iar când le faci, respectă-le. Sau cere-ți iertare, la timpul oportun, pentru că nu poți să îndeplinești acel angajament. Dar nicidecum nu uita de el, persoana cealaltă se va simți profund rănită.

Definește așteptările tale!
Poate fi dificil, dar este spre binele vostru să știți de la început, într-un mod clar, ce așteptați unul de la celălalt.

Fii integru!
Și dovedește că ești. Integritatea este cea care generează încrederea, susține Covey.
Un aspect al acestei integrități îl reprezintă loialitatea față de “cei care nu sunt prezenți”. În acest fel, persoana cu care vorbești va ști că atunci când ea nu va fi prezentă în discuția ta cu altcineva, îi vei rămâne, totuși, loial.
Un alt aspect este evitarea oricărui comportament înșelător sau a “oricărei comunicări înșelătoare, șireată sau înjositoare” (Covey, 2011, p. 183).

Cere-ți scuze atunci când retragi fonduri emoționale!
Adică dacă ai manifestat ceva demn de a fi urmat de cuvinte/ atitudini ca: “Am greșit”, “Îmi pare rău”, “Iartă-mă”, “Trebuia să fiu mai înțelept” etc.
Nu ești slab dacă recunoști un comportament/ o vorbă neadecvate. Dovedești, în acest fel, tărie de caracter. Dovedești că ai niște valori de la care nu te abați dar, dacă se întâmplă, îți pare rău.

Până să continuam cu sfaturile lui Covey, eu cred că este bine să încercăm să luam seama la “bunurile” sau “relele” investite în conturile noastre emoționale. Și să începem să facem o “curățenie” în ele, dacă se poate. În orice caz, de aici și acum înainte, să avem grijă ce depunem, pentru că de ce depunem acolo, de aceea vom avea parte mai târziu.

Îți doresc conturi emoționale pline de depuneri valoroase și trainice.
Așa, știu că relațiile tale cu cei din jur sunt unele pe care te poți bizui!