Cinci deprinderi ale persoanei eficace am studiat până acum și suntem cu cinci pași mai aproape de a deveni persoane eficace – dacaă am și integrat studiul făcut în trăirea noastră.

Am ajuns la cea de-a șasea deprindere – “Acționează în sinergie”.

Dicționarul explicativ român definește termenul de sinergie astfel:

SINERGÍEs. f.1. asociere a mai multor organe, sisteme, factori care desfășoară activități simultane; sinergism. 2. coordonarea mai multor acțiuni în vederea unui rezultat comun cu economie de mijloace. (< fr.synergie) (Sursa: http://dexonline.ro/definitie/sinergie)

Acțiunile despre care vorbește definiția sunt, în viziunea domnului Covey, deprinderile prezentate până acum – primele cinci.

Covey mai dă o definiție, cred eu, mai explicită și care oferă o imagine mai clară:

Ce este sinergia? Pe scurt, înseamnă că întregul este mai mare decât suma părților care îl alcătuiesc. (Covey, 2011)

Matematic vorbind, este scris așa: 1+1=3. Ciudat, nu? Logic, da. Din punctul de vedere al sinergiei, este oricând posibil ca 1+1=3 sau 1+1=10 sau 1+1=100.

Vorbește în continuarea capitolului despre un fenomen care poata lua naștere în urma deschiderii, creativității, spontaneității, brainstorming-ului în cadrul unei ședințe/ prezentări/ reuniuni cu scop de luare a unor decizii.

Încă o idee nouă pe care o aduce este că diferențele sunt puse în valoare; două idei diferite nu se exclud una pe cealaltă, ci, prin discuții transparente, autentice, pot da naștere unei căi de mijloc, care nu înseamnă compromis, ci care înseamnă ceva mai mult (sinergia). E ușor de înțeles, dacă ne imaginăm un triunghi, la care cele două laturi care se întâlnesc formează vârful. Important este să ne situăm pe aceeași bază cu cealaltă persoană, împreună cu ideile noastre și să stăm alături, nu față în față. Discutând și fiind deschiși pentru a ajunge la o soluție de tip câștig/câștig, vom ajunge la cel mai înalt punct pe care discuția îl poate atinge, găsind, astfel, soluția optimă pentru rezolvarea problemei.

Deci: deschidere, dorința de a găsi idei noi, dorința de a ieși toți câștigători, smerenia de a te considera egal cu ceilalți și nu “mai egal decât alții”, de a considera ideile tuturor la fel de valoroase și, totuși, să consideri binevenite modificări asupra acestora.

Acestea par a fi secretele acționării în sinergie și, din cele citite, rezultatele par a fi extraordinare, foarte aproape de “magice” uneori, așa cum afirma domnul Stephen Covey.

Să încercăm dar și vom vedea cu ochii noștri!