Bine te-am găsit!

Din paginile citite mi s-a părut interesant să extrag câteva citate, cu rol de învățăminte.
Citatele îi aparțin domnului Stepehen Covey și au fost scrise pe aceste pagini în ideea generală a termenului de sinergie.

“Soliditatea unei relații constă tocmai în diferența – în deosebirea punctelor de vedere.”

“Unitatea sau identitatea se naște din complementaritate, nu din similaritate, care este necreatoare și …plictisitoare.”

“Esența sinergiei constă în valorificarea diferențelor.”

“Accesul la sinergia interpersonală se face pe calea sinergiei intrapersonale, adică a sinergiei realizate înăuntrul nostru.”

“Integritatea – a fi și a acționa cu toata ființa.”

Aceste afirmații, luate ca principii, pot fi de folos în multe domenii, de la afaceri și relatii profesionale până la relațiile celor doi soți într-o căsnicie, relațiile dintre profesori și elevi într-o sală de clasă și altele.

După cum i-a spus domnului Covey un președinte al unei companii, după ce a participat la un seminar: “Stephen, sunt foarte intrigat. Materialul pe care l-ai prezentat m-a dus cu gândul mai curând la mariajul meu decât la afaceri.”
Te ajută în orice recunoști că ai nevoie, aș completa eu.

Înțeleg din acest subcapitol că atunci când nu ne folosim ambele emisfere ale creierului (si vorbim pornind de la un fapt fizic, care implică unul psihologic), suntem ca două persoane care au câte o jumătate de creier: de exemplu, atunci când soțul gândește cu emisfera stângă, soția cu emisfera dreaptă și nu ajung deloc la niciun consens!

Îmi doresc să fiu, în orice situație, o persoană care își folosește tot creierul, pentru că nu aș avea nicio explicație pentru cineva care m-ar întreba într-o zi: “Unde ți-e cealaltă jumătate a creierului?”

Pe lângă fapte logice și realități palpabile, trăim numeroase realități psihologice. Nu este “logic ca doi oameni să aibă păreri diferite și totuși să aibă amândoi dreptate.” Dar aceasta este o realitate psihologică, neavând de-a face cu logica: “Viața nu este întotdeauna dihotomică: ori/ori și există aproape întotdeauna o a treia alternativă.”

Probabil ai văzut măcar o dată în viață o imagine dintre acelea folosite în ilustrarea percepțiilor, de exemplu:

O persoană poate spune cu toată convingerea că vede o perucă neagră și cealaltă persoană, că vede o față de bărbat pe un fundal negru. (Apropo, tu ce vezi?:) )
Ambele au dreptate, cu siguranță și poate nu doar eu pot să confirm acest lucru.

Sinergia și câștigul constă în deschiderea fiecăruia pentru a accepta percepția celuilalt și a se lăsa învățați, pentru a ajunge să accepte, amândoi, a treia posibilitate, care este, de fapt, realitatea: Ambele imagini pot fi văzute de către oricine. Nu este a treia alternativă – compromis, ci este realitatea, adevărul.

Destul de clar și destul de dificil de reamintit când mă voi găsi chiar eu pe scaunul celui care trebuie să accepte și să înțeleagă.

Poate ar fi interesat să purtăm o brățară cu imaginea aceasta, pentru a ne reaminti mereu că două puncte de vedere nu se exclud unul pe celălalt și dacă între noi doi este o diferență, atunci 1 + 1 poate oricând rezultă mai mult de 2.