Când munca pe care o depunem este de natură fizică, este ușor să ne dăm seama când suntem obosiți. Mai complicat este atunci când munca este de ordin intelectual, mental. Această oboseală are mai multe moduri de a se „exprima” și de a anunța că este timpul pentru o pauză. Totuși, de foarte multe ori nu suntem conștienți de aceste atenționări, îndreptându-ne încet și sigur spre epuizare și uneori chiar îmbolnăvire.

Din aceste motive, sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a preveni situații de acest fel.

1. Odihnește-te înainte să te ia oboseala. Știți acel tip de manager care crede că dimineața la cafea este un timp pierdut? El scurtează pauzele sau chiar elimină din ele cu gândul că echipa va lucra mai mult… dar mai mult nu înseamnă neapărat calitativ. Dacă aveți posibilitatea, profitați de cafeaua de dimineață care mai presus de toate aduce un timp calitativ de socializare cu colegii.

2. Învață să te relaxezi la locul de muncă. Dacă dăm un search pe Youtube, sunt o mulțime de materiale scurte care ne învață să ne relaxăm la birou. Fiecare avem stilul nostru și contextul de la job. Eu pot să fac o plimbare de 10 minute dar tu poate poți să îți limpezești mintea și să citești un scurt text motivațional. Soluții sunt pentru toată lumea și unele sunt doar la un click distanță.

3. Organizează-ți biroul. Bucură-te de procesul de a face ordine în lucruri pentru câteva minute sau chiar poți curăța praful dacă e necesar. Privește la fotografia cu familia ta și bucură-te că ei te așteaptă acasă. Sau bucură-te la gândul că faci parte dintr-o echipă care îți aduce bunăstare. Privește pe fereastră pentru 5 minute fără să te lași distras/ă de nimic. E esențial și pentru sănătatea ochilor tăi, dacă munca presupune să lucrezi de pe un laptop toată ziua.

Sunt lucruri pe care sigur le știți dar niciodată nu strică o aducere aminte.
Grijile și stresul nu ne conduc într-o direcție bună. Mai degrabă ne copleșesc și ne descurajează.

Chiar acum, dacă ai posibilitatea, după ce ieși din acest articol, mergi la fereastră și ia o gură de aer proaspăt.

Până data viitoare, să fim sănătoși și cu mintea limpede!