Cred că unul dintre cele mai importante lucruri pentru un om este onoarea lui. Onoarea, cu sens de demnitate personală.

Dale Carnegie este de părere că un lider trebuie să fie foarte atent cu această demnitate a oamenilor. Acesta este subiectul capitolului 5 din ultima parte a cărții pe care o citim împreună.

Mi se pare un lucru măreț. Și cine reușește, este el însuși un om de onoare: Să lali pe cineva sl își salveze onoarea, să o păstreze. Să eviți ca un rezultat al acțiunii tale să fie pierderea onoarei celui din fața ta.

Autorul îl citează pe alt autor, care mi-este dintre cei mai dragi: legendarul pionier al aviației franceze, Antoine de Saint-Exupery:

„Nu am dreptul de a spune sau de a face nimic din ceea ce determină un om să se simtă mai mic în ochii săi. Ceea ce contează nu e ceea ce cred eu despre el, ci ceea ce crede el despre sine. A răni demnitatea unui om e o crimă.”

Autorul oferă câteva exemple, în care ar fi foarte simplu de rănit onoarea cuiva și este foarte greu să nu o faci, într-o situație de genul: trebuie să concediezi pe cineva, un subordonat eșuează într-un proiect.

Pot fi multe alte exemple. Însă dacă mai presus de lucruri, de proiecte, de bani, punem OMUL, atunci cred că vom fi călăuziți de acest principiu, pentru a găsi soluția în a păstra onoarea cuiva, chiar și în circumstanțe grele.

Nu sunt multe de spus, însă sunt extrem de multe care atârnă de împlinirea acestor puține cuvinte.

În drum spre leadership ne aflăm cu toții: poți fi un lider pentru familia ta, chiar dacă profesional toată viața doar ai executat comenzi; pot fi un lider pentru copiii mei, chiar dacaănu am o echipă în subordine la serviciu; poate că nu ești un conducător astăzi, însă cred că e înțelept să te pregătești pentru momentul în care vei fi, dacă vrei să fii un conducător iubit, un lider bun de urmat.

Să fim oameni de onoare, care să nu ne atingem de onoarea altora. Dimpotrivă, să căutăm să o creștem, în loc să o știrbim.

Așa îmi doresc li îți doresc!