Pentru a ajunge să profesați în Germania ca medic, trebuie să parcurgeți un proces care poate fi mai mult sau mai puțin îndelungat.

Depinde și de determinarea dumneavoastră și de termenul pe care vi l-ați stabilit pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Mai jos încerc să enumăr pașii pe care trebuie să îi urmați în acest proces, în ordinea firească:

1. Obținerea unui certificat lingvstic B2

Acest obiectiv îl puteți atinge prin urmarea unor cursuri intensive de limbă germană, în grup sau în particular. La finalul cursului veți susține un examen de limba germană, în urma căruia veți primi o diplomă. Este important ca examenul să fie susținut la un Institut recunoscut în Germania. Cel mai sigur dintre acestea este Institutul Goethe.

Acest pas este bine să fie început cu mult timp înainte de a dori să ajungeți în Germania, pentru că este cel mai de lungă durată.

2. Obținerea certificatului de conformitate 

Certificatul de conformitate se obține de la Ministerul Sănătății din România, în urma depunerii unei cereri de către dumneavoastră. Pentru medicii rezidenți este necesar unul – pentru Diploma de Licență și pentru medicii specialiști sunt necesare două – cel pentru Diploma de Licență și cel pentru Diploma de Medic Specialist.

Eliberarea acestuia se face cam în 3 luni după depunerea cererii.

Mai multe informații despre Certificatul de Conformitate puteți citi aici 

3. Pregătirea documentelor pentru obținerea Approbation-ului 

Approbation-ul este documentul care atestă dreptul unui medic de a profesa în Germania.

Este eliberat de către Autoritățile Statului German, un fel de primărie a fiecărui land. Fiecare land are o listă de documente pe care trebuie să le conțină dosarul, dar, în mare, sunt aceleași: copii traduse și legalizate după diplome, certificate, acte de identitate, adeverințe și alte documente, unele cu perioadă limitată de valabilitate.

Pentru a afla care sunt toate aceste documente și recomandări pentru a le pregăti în așa fel încât să nu fie respinse, vă stăm la dispoziție.

4. Depunerea dosarului pentru Approbation 

Dosarul îl puteți depune personal sau ne puteți delega pe noi. Noi colaborăm cu Autoritățile din München pentru Approbation și acolo depunem dosarele medicilor cu care colaborăm. Acest serviciu vi-l oferim gratuit, dacă avem încheiat un contract de colaborare, care include și găsirea unui loc de muncă pentru dumneavoastră, în sistemul medical german.

Procesarea dosarului durează câteva săptămâni, astfel că Approbation-ul poate fi eliberat cam în 1-2 luni de la depunere.

5. Susținerea unui examen de limbă germană – comunicare cu pacientul

Acest examen este organizat de Autoritățile Germane și constă într-un joc de rol, în care dumneavoastră veți fi medicul și niște actori vor fi pacienții. Rezultatul acestui test – admis sau respins, va conta la dosarul de Approbation.

Examenul este contra-cost, suma de 400 de euro trebuie să fie plătită după susținerea examenului, dar suma diferă de la land la land. Job Connect poate să vă susțină în toate demersurile, inclusiv în cheltuielile pe care le presupune obținerea Approbation-ului, printre care și acest examen de comunicare cu pacientul. În cazul în care optați pentru varianta aceasta, veți returna banii către Job Connect, după ce vă veți angaja. Doar banii cheltuiți, nu și alte comisioane.

 

După ce ați parcurs toți acești pași și aveți Approbation-ul, veți fi gata de angajare, tot ce rămâne de făcut este să găsim un post potrivit cu experiența și dorințele dumneavoastră.

Vă invit să discutăm despre contextul și obiectivul dumneavoastră și pentru a găsi clarificări sau informații în plus. Trimiteți-ne un mesaj aici și vă vom răspunde.

Vă doresc succes, mult curaj și determinare pentru a începe și a termina această pregătire!