Fără prea multe introduceri, vă prezint Deprinderea nr. 1, care ne poate face persoane mai eficiente:

Fii proactiv!

Covey spune că A fi proactiv înseamnă “A fi răspunzător de viața ta”, A avea responsabilitate asupra vieții tale.

Covey explică foarte bine acest concept, de proactivitate, în comparație cu cel de reactivitate.

O persoană reactivă este o persoană care reacționează: la condiții externe, la ambianța fizică, la starea de spirit a celor din jur, la vreme. Adică este, se comportă în funcție de acestea. Dacp acestea sunt bune, va fi și persoana respectivă bine. Dacă nu sunt tocmai bune, persoana se va asemăna lor.

Ca și replică, persoanele proactive “își poartă vremea cu ele” (Covey): indiferent de starea vremii, dispoziția lor este aceeași. Aici este și un mic test, să îmi dau seama în care dintre cele două tipuri mă încadrez?

Ne dăm seama cum arată o persoană reactivă: “ca vremea”, “ca trestia”, “în schimbare după cum bate vântul”. Oare așa se spune și despre mine? Sau se spune că am coloană vertebrală și pot să gândesc/ să acționez în conformitate cu hotărârea mea, cu valorile mele?

Aici stă secretul – în valori. Dacă reactivii se lasă conduși de impulsuri, circumstanțe și mediul înconjurător, atunci proactivii sunt conduși de valori și principii pe care le-au ales cu grijă și le-au interiorizat.

Sunt conduși dinăuntru în afară – dacă îți amintești primul articol scris din această carte, exact despre această ordine: dinăuntru – în afară am scris.

Probabil că am auzit fiecare dintre noi, chiar dacă în alte cuvinte, următoarea idee exprimata de Covey:

“Nu ceea ce ni se întamplă ne contrariază ori ne lezează, ci răspunsul pe care-l dăm evenimentelor.”

Este alegerea noastră, dacă să ne lăsăm ghidați de circumstanțe sau de credința noastră, care este dincolo de circumstanțe și astfel, răspunsul nostru ar trebui sa fie conform credintei, in ciuda circumstantelor.

Până la urmă, este vorba despre cine mă controlează? Eu mă controlez pe mine, fiind, vorbind, acționând, purtându-mă conform a ceea ce cred sau mă controlează X ulescu, provocându-mă să mă comport, să vorbesc, să gândesc așa cum eu nu sunt și cum nu îmi doresc să fiu?

Cred că e destul de meditat și de rumegat și, dacă am fost în acord cu domnul Covey până în acest punct, să luăm pentru noi această provocare, de a ne deprinde să fim proactivi, în controlul propriei conduite.

Data viitoare vom extinde înțelegerea asupra acestui concept de proactivitate.

Până atunci, zile de proactivitate ne doresc!