Știți cum se mănâncă un elefant?
Dar o broască urâtă la micul dejun?
Bucată cu bucată! 😊
Ce vrea să ne transmită Brian Tracy este că și sarcinile grele și neplăcute la fel trebuie ”atacate”: bucată cu bucată, rând pe rând.
Articolul de astăzi este despre LISTE. Personal, îmi plac foarte mult listele și suntem o categorie de oameni care așa funcționăm, pe bază de liste. Suntem numiți melancolici, la testele de personalitate sau de temperament. Ce fac Tracy și alți cercetători ai eficienței umane, este să ia o caracteristică a unui temperament și să o promoveze înaintea celorlalte categorii de temperamente. Motivul este că au observat că planificarea, întocmirea de liste îi ajută pe cei care le folosesc să fie mai eficienți.
O listă înseamnă planificare. Scrie Tracy că ”fiecare minut petrecut cu planificarea îți economisește până la zece minute din execuția unei sarcini”. Dacă planificarea de dimineață durează, estimativ, 10-12 minute, asta va însemna câștigarea a 100 – 120 de minute într-o zi. Însemnat interval de timp, nu? Parcă începe să ne atragă atenția.
Ați auzit de principiul celor 5P?
Planificarea Potrivită Previne Performanța Proastă.
Toți cei care ne plângem de lipsa timpului, să încercăm această soluție a planificării în scris, prin liste. Rezultatele ne vor motiva să facem din scrierea de liste o deprindere.
Câteva recomandări ale autorului privind listele scrise:
- Scrie lista cu o seară înainte – noaptea este un sfetnic bun și dimineața te poți trezi cu soluții la care nu te-ai gândit. Mie mi s-a întâmplat, probabil că și vouă.
- Întocmește liste diferite pentru scopuri diferite și pe perioade de timp diferite: liste principale, liste lunare, liste săptămânale și liste zilnice. Periodic, acțiuni concrete de pe o listă mai îndepărtată ca timp trec pe cele din viitorul mai apropiat: de pe lista lunară, ajung pe lista săptămânală, de exemplu.
- Respectă lista.
- Când apare ceva nou, trece pe listă.
- Când ai îndeplinit o acțiune concretă de pe listă, bifeaz-o. Eu obișnuiesc să le tai cu o linie sau să încercuiesc liniuța din fața celei îndeplinite. Această bifare ne arată progresul făcut, este o imagine a realizărilor noastre, care ne generează un sentiment de succes, care la rândul lui ne oferă motivație și energie pentru ceea ce a rămas de îndeplinit.
- Scrie o listă înainte de a începe un proiect nou. O regulă importantă a eficacității personale este regula 10/90: primele 10 procente din timpul pe care îl petreci planificând și organizând munca, îți vor economisi 90% din timpul necesar finalizării ei.
Numerele sunt promițătoare: Economisim două ore pe zi, aproape înjumătățim timpul de execuție a unei sarcini, al unui proiect. O fi adevărat? Din proprie experiență știu că întocmirea de liste face o diferență. Ajută și la eliminarea timpilor morți, în care încerci să te aduni pentru a te gândi care este următorul pas.
Dacă ai experimentat beneficiile planificării prin liste scrise, poți trage concluziile. Dacă ești un om ”de acțiune” și spontan, care nu pierde timpul cu astfel de lucruri, încearcă o perioadă de timp și vezi dacă aduce diferențe în eficiența muncii tale și în ”câștigarea de timp”.
Acestea fiind scrise, merg să verific lista săptămânală, să îmi mai hrănesc puțin sentimentul succesului prin bifarea câtorva sarcini, acum sau după îndeplinirea lor. 😊
Toate cele bune!