„Fiecăruia dintre noi îi este dată o minunată putere, aceea a binelui și a răului – anume influența tacită, inconștientă, nevăzută, pe care o are viața sa: Simpla iradiere a ceea ce este cu adevărat un om, și nu ceea ce pretinde că este.”

Și rămân cu întrebarea: Ce radiez? Ce iradiez prin viața mea?

Până săptămâna viitoare, vă doresc să radiați curat și autentic, dinăuntru spre afară!

Am citat din primul articol scris din Cartea lui Covey, în data de 9 august 2013. A trecut ceva timp de atunci. Și iată că azi închidem cercul și ne referim la același lucru: dinăuntru – în afară.

O să dau scriere mai jos unui citat folosit pentru deschiderea acestui ultim gând al autorului:

Dumnezeu lucrează dinăuntru în afară. Lumea lucrează din afară înăuntru. Lumea vrea să scoată oamenii afară din mocirlă. Hristos scoate mocirla dinăuntrul oamenilor și ei ies singuri din mocirlă. Lumea ar vrea să modeleze oamenii schimbându-le mediul. Hristos schimbă oamenii și ei își schimbă singuri mediul. Lumea vrea să formeze comportamentul uman. Hristos poate schimba natura umană.
Ezra Taft Benson

Este o lucrare făcută posibilă de către Dumnezeu. El, Creatorul ființei umane – atât al exteriorului (după Chipul Său), cât și al interiorului (după Asemănarea Sa), cel mai bun Trainer, cel mai capabil Dezvoltator, cel mai fin Psiholog și cel mai blând Psihoterapeut.
Îi dăm creditul și am fi lași să Îl ascundem – de parcă El poate fi ascuns!

Eu recunosc, Covey recunoaște, multi alți autori recunosc: El este Autorul, El este Ziditorul și Transformatorul ființei umane.
El începe lucrarea Sa dinăuntru. De aceea toate lucrurile făcute de El sunt bune.

Chiar și această carte ne îndeamnă să Îi urmăm exemplul. Atunci când dorim schimbare, să privim întâi înăuntrul ființei/ mecanismului/ fenomenului pe care îl credem mai bun dacă ar fi schimbat. Dacă intenționăm transformare, cu siguranță înăuntrul este cel mai potrivit punct din care să începem. Și astăzi? Astăzi este cea mai bună zi pentru a începe să acționăm dinăuntru – în afară, să curățăm dinăuntru în afară, să vindecăm dinăuntru în afară, să înțelegem dinăuntru, bineînțeles, în afară.

Așa cum am mai spus, este mai dificil, necesită resurse mai multe și mai valoroase, dar rezultatele sunt trainice, pe măsura investiției.

Și dinăuntru în afară să stimulăm și să ne deprindem să fim persoane eficace, pentru folosul nostru și al comunității, mediului, societății în care trăim.

Așadar:

Fii proactiv
Începe cu gândul la final
Pune prioritățile pe primul loc
Gândește câștig/ câștig
Încearcă mai întâi să înțelegi și apoi să fii înțeles
Acționează în sinergie
Asculte fierăstrăul

Ne vom bucura cu toții de persoana eficace care vei deveni!

Cu mulțumiri pentru că mi-ai fost alături cale de încă o carte,

Eliza Păun