În limba greacă există cel puțin 3 termeni folosiți pentru cuvântul românesc „dragoste”.

Eros – pentru dragostea pasională, fizică;
Phileos – pentru dragostea prietenească;
Agape – pentru dragostea necondiționată.

Personificată și ascultată, fiecare dintre cele trei ar spune:

Eros: „Te iubesc pentru că îmi placi. ”
Phileos: „Te iubesc dacă mă iubești și tu.”
Agape: „Te iubesc indiferent dacă tu mă placi sau mă iubești.”

În fiecare zi din viața noastră, deși nu cunoșteam poate această clasificare, acționăm și ne comportăm, vorbim, iubim ghidați de unul din aceste trei tipuri de dragoste.

Îți propun un exercițiu, pentru a fi mai conștient de tine și de motivația intrinsecă, de ceea ce te ghidează în modul în care trăiești: Analizează, timp de câteva zile, la sfârșitul zilei, care tip de dragoste te-a împins spre anumite conduite. Și apoi cântărește care din cele trei te face să te simți mai împlinit și oferă calitate relațiilor tale.

Despre unul din aspectele din tema largă a dragostei Agape am citit astăzi în „Secretele Succesului” lui Dale Carnegie și anume, despre a face lucruri bune și frumoase pentru ceilalți fără să aștepți nimic în schimb. În capitolele anterioare repetam un fel de lait-motiv : „Dacă vrei să ai succes”, „Dacă vrei să fii bine primit”, „Dacă vrei să obții ceva” etc. Astăzi nu o să invoc niciunul dintre aceste motive și chiar mă încurajez și te încurajez să aplicăm o trăire frumoasă și atunci când nu urmărim nimic sau când nu avem niciun beneficiu din aceasta.

Dacă urmărim a învăța să practicăm dragostea Agape în toate zilele vieții noastre, vom afla cum este sentimentul de a face ceva pentru cineva care nu poate face în schimb ceva pentru tine.
Te las să încerci și apoi să ne spui cum te-ai simțit!

Dale Carnegie vorbește despre o lege „absolut importantă” în relațiile umane:

„Fă mereu cealaltă persoană să se simtă importantă”.

Pentru că și este! „Adevărul gol-goluț este ca aproape toți oamenii pe care îi întâlnești se simt superiori ție într-o anumită privința, iar o cale sigură către inimile lor e să îi lași să conștientizeze, în mod subtil, că le recunoști importanța și o recunoști în manieră sinceră.” (Dale Carnegie)

În modul acesta împlinim nevoia oamenilor de a fi aprobați, de recunoașterea realei valori, de sentimentul că sunt importanți, în mică lor lume.

Gândește-te: Ți-ar plăcea să te simți așa? Când ți-ar plăcea? De câte ori? Unde, în care cerc social și în care mediu?
Răspunsul pe care îl dai acestei întrebări va determina necesitatea de a face la fel pentru alții: Mereu, oriunde.

Este o învățatura predicată și transmisă din cele mai vechi timpuri:

„Fă altora precum vrei să-ți facă ei ție.”

Nu trebuie să aștepți să devii președinte sau director pentru a folosi această „filozofie a aprecierii „pe gratis””. Poți face minuni cu ea aproape în fiecare zi.

Fă minunea azi și observă cum reacționează oamenii.

Te invit ca prin exercițiul nostru să confirmăm sau să infirmăm cu propria experiență aceste „secrete ale succesului”.