Ați auzit de legea eficienței obligatorii?
Ea spune că ”deși nu avem niciodată suficient timp să facem tot ceea ce am vrea, avem întotdeauna suficient timp să facem lucrul cel mai important.”
Și dacă ne găsește apropierea termenului-limită pentru o anumită sarcină cu ea neîndeplinită, găsim și scoatem timpul acela de unde nu este. Corect? De câte ori ați finalizat un proiect sau ați îndeplinit o sarcină în nopțile dinaintea termenului-limită? Din experiență personală și colectivă, știu că mulți oameni amână și tot amână un lucru care li se pare greu sau care nu le place, până când nu mai pot amâna, necesitatea îndeplinirii lui nu a dispărut (sunt situații în care ne bazăm și pe zicala: Lasă pe mâine, că poate nu mai trebuie făcut), iar consecințele neînfăptuirii sarcinii respective sunt nedorite. Și atunci, dintr-o dată, se găsesc timp și resurse pentru îndeplinirea sarcinii.
Brian Tracy spune că procedând astfel, îngreunăm situația, pentru că apar greșeli de multe ori, sub acțiunea presiunii, iar unele faze ale sarcinii trebuie reluate, pentru a îndrepta greșelile.
O regulă pe care o amintește este că ”Niciodată nu vei avea timp să faci tot ce trebuie făcut”, așa că este mai înțelept să te ocupi de cele mai importante lucruri, în fiecare zi/ perioadă de cel mai important lucru. Iar celelalte, în timpul în care rămâne.
Ni se oferă un model după care am putea decide care este cel mai important lucru, acela care merită investiția de timp și alte resurse: Trei întrebări pe care să ni le punem mereu:
- Care sunt cele mai valoroase dintre activitățile mele? Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, întâi trebuie să ne gândim noi înșine, apoi să ne consultăm cu ceilalți care sunt implicați: șef, colegi, familie, în funcție de domeniul specific activității la care ne gândim.
- Care este lucrul pe care eu și doar eu îl pot face și care, dacă este făcut cum trebuie, va schimba cu totul situația?
- Cum îmi pot folosi cât mai bine timpul la momentul actual?
Răspunsurile la aceste întrebări se regăsesc pe listele pe care deja ar trebui să le avem făcute. Și dacă îmi pun întrebarea numărul trei, să arunc o privire pe listă și să văd care este cel mai important lucru de acolo.
Goethe este citat în cadrul acestui subiect de discuție și spune foarte înțelept: ”Lucrurile care contează cel mai mult nu ar trebui lăsate niciodată la cheremul lucrurilor care contează cel mai puțin.”
Avem nevoie de capacitate de discernământ, iar autorul recomandă în fiecare zi câteva momente de liniște, relaxare, momente în care să ne gândim la priorități și momente în care poate vom găsi, în liniște și solitudine, soluții la diferitele provocări cu care ne confruntăm. Voi aveți aceste momente? Vă faceți timp pentru ele?
Cu multă dorință de experimentare, înainte! Scopul acestor articole este de a ne ajuta să găsim formule potrivite pentru viața și activitatea noastră, pe care să le probăm, apoi să le implementăm, dacă se dovedesc eficiente, astfel încât să devenim persoane mai eficiente și lucrul mâinilor și minții noastre să fie unul valoros, binecuvântare pentru noi și pentru alții.