Câtă încredere aveți în voi? Cât de mult vă apreciați? Cum stați cu stima de sine?
Prof. Dr. Al Siebert în cartea sa Avantajul rezilienței ne spune că sentimentul de apreciere pe care îl avem față de propria persoană se numește stimă de sine și se formează încă din copilărie la fel ca și încrederea în sine modificându-se pe parcursul vieții în funcție de experiențele trăite. Imaginea de sine se formează pe parcursul trecerii anilor, deoarece ajungem să ne dezvoltăm anumite idei despre persoana noastră, astfel că ceea ce credem noi că suntem, dă formă identității noastre.
Cele trei concepte, încredere în sine, imagine de sine și stimă de sine sunt asemenei unor gardieni, ne spune Prof. Dr. Al Siebert, care dacă sunt puternici te ajută să ajungi la un nivel mai ridicat de reziliență. Dacă cele trei concepte sunt slabe sau mai puțin dezvoltate, ești mai vulnerabil și mai puțin rezilient.
Încrederea în tine arată modul tău de acțiune, astfel că persoanele care au încredere în forțele lor se așteaptă să reușească în ceea ce își propun și să depășească orice adversitate. Persoanele care nu au prea multă încredere în ele, se simt neliniștite și cred că nu vor izbuti în ceea ce își propun. Voi din care categorie faceți parte? Cum reacționați când primiți o sarcină nouă? Vă gândiți că o să reușiți sau că o să fie un eșec? În lumea în care trăim, organizațiile au nevoie de oameni care se adaptează schimbărilor, sunt automotivați și dornici să își asume riscuri, adică au multă încredere în ei.
Stima de sine este opinia emoțională față de propria noastră persoană, practic controlează ceea ce simțim față de propria persoană. Cei care au o stimă de sine puternică sunt persoane care învață din greșeli și iau criticile ca pe ceva pozitiv, încercând să învețe ceva din acea situație. Persoanele cu o stimă de sine slabă, se ridică în ochii celorlalți defăimându-i pe ceilalalți, pot fi ușor manipulați, amenințați și nu își asumă eșecurile sau greșelile.
Imaginea de sine se referă la ideile pe care le avem despre noi. Este important pe ce se bazează imaginea noastră de sine, deoarece dacă noi avem o imagine de sine bună despre noi pentru că avem un anumit job, pentru că avem o anumită mașină, pentru că avem prietenul X sau Y, atunci acest fapt ne sporește riscul să suferim o criză puternică de identitate în cazul în care am pierde aceste lucruri. Ar fi de preferat să avem o imagine de sine bazată pe ceea ce suntem ca și oameni, ce calități avem și de ce suntem capabili să facem.
Este important să avem o stimă de sine ridicată, o imagine de sine foarte bună și încredere în forțe proprii, deoarece nu toți cei cu care interacționăm ne plac, iar uneori ne pot spune lucruri care ne pot afecta. Dar, dacă cei trei gardieni sunt la un nivel ridicat, nu ne lăsăm afectați de ce spun cei din jur sau că uneori mai eșuam în ceea ce ne propunem, deoarece noi știm cine suntem și cât valorăm. Aceste trei aspecte se dezvoltă cu pași mici și necesită timp îndelungat și chiar dacă uneori avem căderi sau adoptăm unele obiceiuri proaste, este important să ne revenim și să devenim de fiecare dată mai puternici.