Am avut într-o zi de cumpărat flori, pentru o doamnă dragă pe care doream să o vizitez. Am ieșit de la serviciu și am traversat strada, către piața de flori. Acolo am început să fiu asaltată de prima femeie care vindea flori. Am întrebat de prețuri și am spus că merg să văd și la celelalte două. Fiecare a încercat să mă atragă, însă am ales-o pe cea din mijloc – pentru că mi-a vorbit blând și calm. Când i-am spus ce să îmi dea, m-a chemat „înauntru” – în spatele găleților cu flori, unde avea o masă de lucru și unelte pentru a face buchetele. Mă uitam la ea în timp ce făcea buchetul și i-am spus: „Ce mare lucru este să știi să aranjezi florile pentru un buchet. Ce diferență între a le lua pur ș simplu și a le aranja frumos.” Un comentariu simplu, pe care l-am făcut în urma observației transformării imaginii florilor. După un minut, mi-a spus: „Du-te și ia-ți de acolo din față și niște zambile. Am vazut că te-ai uitat la ele. Mi-ai făcut vânzare, m-ai lăudat, ești drăguță – du-te și ia-ți un buchetel de acolo din față.” A fost un moment în care am conștientizat concret puterea cuvintelor și, specific, puterea aprecierii. Cum ne tot spunea Dale Carnegie? „Laudă, apreciază, încurajează.”
Iar puterea lecției de astăzi am experiementat-o deja, în unele aspecte.
Despre ce este vorba?
Are legatură și cu lecția trecută, cu a te gândi la celalalt, la ce își dorește, la motivele pentru care ar face un anumit lucru. De astăzi suntem chemați la a ne gândi cum ne-am simți dacă am fi în locul celuilalt: „Nu te condamn absolut deloc pentru că simți ceea ce simți. Dacă aș fi în locul tău, m-aș simți, fără îndoială, la fel.”
Ideea este să amânăm o reacție „la cald”, să dormim o noapte înainte de a scrie o scrisoare și să ne gândim la experiențele, situația, mediul de viață pe care l-a avut o persoană, înainte de a ii „spune câteva”. Să luăm seama la ce înseamnă lucrurile pentru acea persoană și să încercăm să o înțelegem. Aș merge chiar mai departe: Nu reușesc să înțeleg motivele pentru care o persoană acționează/ reacționeaza ă într-un anumit fel? Cred că s-ar simți cu adevărat apreciată și ar ști că eu caut să o înțeleg, dacă o abordez cu blândețe și o întreb asupra lucrurilor pe care nu le înțeleg.
Secretul este să manifestăm înțelegere față de ideile și dorințele celeilalte persoane.