Bun găsit!

Este o afirmație în bucata de carte pe care o citesc astăzi pe care o să o țin minte:

Dacă nu devii mai bun, înseamnă că devii mai prost.

Lucrurile și lumea nu stau pe loc: tehnologia avansează, metodele de lucru se schimbă, comunicarea cu publicul primește valențe noi. Dacă o perioadă stai pe loc fără să înveți și să te informezi mereu, după scurt timp te vei trezi într-un domeniu aproape străin, cu unelte învechite și ineficiente pentru starea actuală a societății.

Am mai scris despre tehnica de management mai bun al timpului, care ne ajută să ajungem mai eficienți, legată de perfecționarea în ariile-cheie de desfășurare a activității.

Mai mult decât o recomandare, autorul descrie, de data aceasta, educația continuă, ca pe o obligativitate: ”cerință minimă pentru obținerea succesului în orice domeniu.”

Învață mereu lucruri noi care te ajută în domeniul de activitate. În prezent există nelimitate resurse pentru a învăța aproape orice: internetul, cărți, reviste, modele vii, ateliere de lucru, tutoriale, conferințe, vloguri.  😊 E nevoie de determinare, timp pus deoparte și învingerea tergiversării. Acesta din urmă este și motivul pentru care citesc această carte și pentru care o rezum, pentru voi. Uneori este posibil chiar să nu alocăm un timp special acestei învățări, ci să o integrăm în activități pe care deja le avem: putem asculta un program/ o carte audio în timp ce conducem mașina, în timp ce alergăm, în timp ce gătim sau lucrăm altceva fizic și liniștea din jur ne permite să ascultăm.

Mintea trebuie antrenată, la fel cum trebuie și trupul. Cu cât mai mult alergăm, cu atât mai multă rezistență căpătăm. Cu cât mai mult citim și învățăm, cu atât devenim mai câștigători în diferite situații care ne sunt aruncate înainte și cărora trebuie să le facem față, iar de dorit este să le facem față cu brio.

Încă un lucru important în a deveni mai buni și mai eficienți în ceea ce facem, are legătură cu talentul nostru. Cu acele lucruri pe care noi le facem cel mai bine, acele trăsături și abilități care ne diferențiază de ceilalți oameni. Primul lucru pe care ar trebui să îl îndeplinim când vine vorba de talente, este să le cunoaștem 😊.

Dacă te gândești care îți sunt talentele, începe prin a răspunde la câteva întrebări:

  • Care este acel lucru care îți iese mai bine decât celor mai mulți?
  • La ce te pricepi cel mai bine?
  • Care este acel lucru pe care tu îl faci ușor și care altora li se pare dificil?
  • Ce îți place cel mai mult la slujba ta?
  • Care sunt acele ”broaște” pe care le consumi cu cea mai mare plăcere?

Brian Tracy spune că ”una dintre cele mai mari responsabilități ale vieții este să decidem ce ne place cu adevărat și apoi să investim totul pentru a realiza acel lucru foarte, foarte bine.”

Atenția și analiza trebuie să ne fie mereu concentrate pe acele lucruri pe care noi le facem și aduc un aport deosebit organizației/ domeniului în care activăm. Chiar dacă nu putem să le facem pe toate,  întotdeauna trebuie și putem să facem acele activități în care excelăm și care chiar fac o diferență.

 

Autocunoaștere și progres, contra superficialității și autolimitării. La aceasta suntem îndemnați azi; să primim provocarea, zic!

Cu bine!