Vă salut!

 

Sunt câteva luni de când scriu despre soluții pentru a fi mai eficienți în activitate, prin înlăturarea tergiversărilor și focusarea pe cele mai simple și naturale moduri de a ne porni la un drum care ne va duce la atingerea unui obiectiv dorit. Sau impus.

Astăzi vom parcurge alte câteva soluții, pentru că nu este foarte mult de explicat despre ele, ci mai mult de ”zis și făcut”:

PAS CU PAS

Una dintre ele este aceea de a începe să ”mâncăm o broască” pe bucăți. Poate că stând în fața unui munte nu putem să ne imaginăm că am ajuns în vârf. Dar începând drumeția, pas cu pas, potecă cu potecă, stâncă după stâncă, după o vreme vom realiza că am ajuns, suntem în vârf. Este bine să împărțim o sarcină sau o activitate în etape mici, simple, care luate rând pe rând pot fi făcute ușor. De asemenea, dacă toată atenția și energia noastră se focusează pe o bucată mică, aceasta poate fi înfăptuită mai bine, chiar dacă pare mai grea. Și am experimentat cu toții că ne punem în mișcare mai ușor și mai repede pentru ceva simplu și mic de făcut, decât pentru ceva mare și greu.

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA

Este complet ineficient și nimeni nu va realiza prea multe dacă așteaptă ca altcineva să vină să îl pună în mișcare, să îl motiveze. Autorul compară această stare cu un om care așteaptă autobuzul pe o stradă pe unde nu trec niciodată autobuze. Mereu îl vei găsi în același loc, fără să ajungă vreodată undeva. Trebuie să preluăm frâiele, să ne stabilim scopurile și apoi să trecem la treabă. Și aceasta, astăzi! Un mic exercițiu ne propune autorul: Imaginează-ți că tocmai ai primit un mesaj urgent și ești nevoit/ă să pleci din oraș pentru o lună. Care este lucrul pe care trebuie să îl rezolvi neapărat înainte să pleci? Ei bine, acest lucru este acela de care trebuie să te apuci acum, chiar dacă mâine nu pleci din oraș 😊.

FOLOSEȘTE LA MAXIM FORȚA PERSONALĂ

Forța personală la care se referă autorul este suma energiilor fizice, mentale și emoționale ale unei persoane. Acea energie sau lipsă a ei pe care de multe ori o ignorăm, deși poate semnale de alarmă ne sunt trase din culise. A lucra mai mult, zi și noapte, nu înseamnă a fi mai eficient, ci înseamnă a te obosi mai mult, a scădea aceste energii, fără de care continuarea muncii este grea, ineficientă, plină de greșeli.

Cu toții am avut sau avem astfel de perioade, cu termene prea limită. Dar unii dintre noi deja trăiesc în acest fel, în care trag de ei să mai facă un pas, să mai rezolve o problemă. Pentru că resursele interne sunt secate. Astfel, este foarte important să fim atenți la câțiva factori care ne asigură reîncărcarea periodică a bateriilor: somnul și odihna, alimentația sănătoasă și perioadele mai lungi de relaxare în timpul unui an de activitate. Uneori o oră în plus de dormit în timpul nopții, o zi complet liberă de activități de serviciu pe săptămână, o vacanță de două săptămâni în timpul anului vor rezolva mai mult și mai bine lucrurile pe care te străduiești să le termini și te simți împotmolit/ă. Nivelurile superioare de energie sunt indispensabile pentru atingerea unor grade mai mari de productivitate, pentru atingerea fericirii și a succesului sporit în tot ce faci.

Am speranța că din toate cuvintele și ideile pe care le scriu eu aici, vei prelua acele sfaturi care să te ajute să devii mai mult din ceea ce îți dorești 😊. Nu sunt toate valabile pentru toată lumea, poate unele sunt pentru unii dintre noi stil de viață, iar altele pentru alții. Dar cu siguranță fiecare avem de învățat și de preluat dintre ele, astfel încât să ne îmbunătățim munca și nu numai.

 

Cu bine, până data viitoare!