”Începe cu ce nu îți place!” este titlul cărții pe care o citim împreună de câteva luni. ”Începe cu ce nu îți place” este o regulă importantă de îndeplinit pentru a fi o persoană productivă și eficientă.

Am ajuns spre sfârșitul soluțiilor propuse de autorul Brian Tracy pentru a îndeplini această regulă, iar ultimele două soluții le-aș putea rezuma astfel: Fii un om de acțiune! și Termină ceea ce ai început!

 

Înclinația spre acțiune pare a fi calitatea comună a persoanelor ”superperformante”, cum le numește autorul. Un îndemn al lui Napoleon Hill este citat în acest sens:

 ”Nu mai sta pe gânduri, nu va exista niciodată ”momentul potrivit”. Pornește de unde ești și lucrează cu orice instrumente ai la dispoziție, vei descoperi instrumente mai bune pe măsură ce înaintezi.”

Gândirea, planificarea și stabilirea priorităților nu înseamnă mult dacă nu sunt urmate de acțiune neîntârziată. Persoanele care au astfel de predispoziție preferă să acționeze, decât să tot vorbească despre ceea ce au de gând să facă, se concentrează asupra măsurilor concrete pe care le pot lua. Au un ritm rapid, rezultat din punerea în mișcare și continuitatea acestei mișcări într-un ritm constant.

Vorbind de ritmul constant, ajungem și la următoarea soluție pentru productivitate: termină ceea ce ai început, înainte de a îți muta concentrarea pe altceva. Menține ritmul dobândit, nu îl întrerupe pentru alte sarcini sau lucruri neimportante.

Dacă acorzi exclusivitate unei sarcini, unei ”broaște”, o vei termina mai repede decât dacă ai tot face pauze.

Întrebarea este: Preferi să termini de două ori mai repede, fără opriri sau de cinci ori mai greu, atunci când te tot oprești, apoi consumi energie și timp pe revizuirea momentului și fazei în care ai rămas?

Pentru a reuși să acordăm exclusivitate sarcinilor de care ne ocupăm, este nevoie de autodisciplină:Abilitatea de a te convinge pe tine însuți să faci ceea ce ar trebui să faci, atunci când ar trebui să o faci și fără să ții cont dacă ai chef sau nu să o faci.” – definție de Elbert Hubbard.

Autodisciplina duce la perseverență, iar ambele au impact chiar asupra caracterului nostru.

Și iată cum, în ultimele gânduri din carte, aflăm că de fapt, toate aceste deprinderi bune nu doar că ne conduc către a fi persoane mai eficiente și productive, ci, o dată dobândite, pun pietre la zidirea caracterului nostru, un caracter demn de încredere, care ne face să fim văzuți ca oameni vrednici pentru fapte mari și bune.

Te-ai fi gândit vreodată că mâncatul unei broaște, de dimineață, te poate face un om mai valoros? 😊

 

Dacă în poveste sărutatul unei broaște i-a adus prințesei un prinț – om de valoare în față, iată că, de fapt, în realitate, ”mâncatul” unei broaște te face pe tine însuți un om superior omului care ai fost.

Douăzeci și unu de principii. O viață de om în care să le testăm și să le adoptăm pe cele pe care le găsim potrivite și eficiente.

Vă doresc înțelepciune și bun discernământ, în toate lucrurile!

Cu bine,

Eliza