În perioada aceasta auzim la televizor vorbindu-se despre sănătate în contextul numărului mare de cazuri de gripă declarate. Voi cum stati cu sănătatea? Ce faceți ca să vă păstrați starea de sănătate sau și mai mult ce faceți pentru a o îmbunătății?
Știm că starea de sănătate este direct influențată de starea noastră de spirit, așa încât trebuie să încercăm să reducem negativismul și să sporim pozitivismul. Dar e ceva ușor de realizat?
Prof. Dr. Al Siebert ne spune în cartea sa Avantajul rezilienței, că una din provocările lumii cotidiene este să învățăm să alternăm perioadele de muncă intensă cu cele de relaxare. El ne spune că nu există o regulă general valabilă, deoarece fiecare dintre noi este diferit, așa încât fiecare dintre noi trebuie să găsească metodele de relaxare potrivite propriei persoane, deoarece așa își păstrează o stare bună de sănătate.
Eu una mă relaxez atunci când citesc, ascult muzică de relaxare, mă plimb sau petrec timp cu cei dragi. Prof.dr. Al Siebert ne prezintă câteva modalități de relaxare din care putem alege ce ne este nouă potrivit. El ne spune că este important ca tot ce facem să facem cu bucurie. Putem alege să medităm, să ascultăm muzică, să mergem la o ședință de masaj de relaxare, să mergem la SPA, să stăm în natură, dar cel mai important este să ne golim mintea de orice gând și să trăim acel moment de relaxare din plin. Care tehnică credeți că v-ar ajuta?
Dăcă ne dorim să fim sănătoși, sistemul imunitar joacă un rol foarte important. Citind cartea, Avantajul rezilienței, am aflat că putem să ne stimulăm sistemul imunitar în funcție de predispoziția noastră înăscută. Astfel, dacă suntem o persoană introvertită, o să ne ajute să petrecem mai mult timp singuri, iar dacă suntem, extrovertiți ne-ar ajuta să petrecem mai mult timp discutând cu ceilalți. Este important de știut că dacă folosim un stil de refacere nepotrivit riscăm să ne facem mai mult rău și să accentuăm starea de tensiune interioară.
Respirația este un aspect extrem de important. Prof. Dr. Al Siebert ne spune că ființele umane pot supraviețui fără apă cinci zile, dar fără oxigen mai puțin de cinci minute. Așa că sfatul este să învățăm să respirăm corect, deoarece oxigenarea celulelor și a sângelui este mult mai importantă decât hidratarea lor. Respirația este o metodă foarte bună de relaxare în situații stresante. Atunci când vă simțiți tensionați, inspirați și expirați lent de câteva ori, încercați să vă detașați de situația respectivă și o să vedeți că o să vă simțiți mai relaxați.
Râsul este un puternic tămăduitor, așa că râdeți mult, bucurați-vă de tot ce vă oferă momentul prezent. Trăiți clipa! Încercați să vedeți partea frumoasă a lucrurilor. Nu încercați să dați vina pe ceilați pentru situațiile neplăcute cu care vă confruntați, pentru că până la urmă care este probabilitatea ca ceillați să se schimbe? Cred că e mai ușor să ne schimbăm noi modul în care ne raportăm la o situație, decât să schimbăm situația. Noi alegem cât timp ne lăsăm afectați și cum alegem să trecem peste.
Alegeți să fiți fericiți, să zâmbiți, deoarece pozitivismul este ca un elixir pentru sănătate, elixir pe care vă recomand să-l consumați zilnic în doze mari!