Îmi place ca atunci când port o conversație cu cineva să fie una armonioasă, în care să fim de acord asupra a ceea ce discutăm. Cred că multora le place acest lucru. Deși cred că există și persoane care au placere în a discuta în contradictoriu și practica acest lucru, ca pe un sport.
De obicei, mai ales atunci când avem de împărțit un scop comun, ne dorim ca toți “caii de la căruță să tragă în aceeași direcție”. Și este bine să reusim sa cădem de acord și să fim de acord unul cu altul, unii cu alții atunci când este timpul de luat decizii: în familie, în carieră, la serviciu și în alte societăți pe care le frecventăm.
În capitolul pe care l-am citit astăzi din Secretele succesului lui Dale Carnegie suntem instruiți exact în aceste situații, în care avem de îndeplinit o sarcină sau avem de luat decizii.
Prima recomandare este să ne asigurăm de la început că avem acelasi obiectiv și să accentuăm acest lucru, ca și toate aspectele cu care suntem de acord.
Un alt lucru recomandat, care il completează pe primul, este să păstrăm o atitudine pozitivă între noi și să ne straduim ca și atitudinea interlocutorului să fie și să rămână pozitivă și deschisă: să punem întrebări la care poate raspunde cu DA și să fugim de cele la care ar putea raspunde NU. Profesorul Harry B. Overstreet, în cartea Influencing the Human Behavior, pledează pentru acest lcuru:
“Un răspuns negativ este obstacolul cel mai dificil de surmontat. Dupa ce ai spus NU, întreaga mândrie a personalității tale cere ca tu să rămâi consecvent față de tine însuți. Mai târziu poți simți că acel NU nu a fost bine gândit; totusi, trebuie să ții cont de mândria ta prețioasă!”
Și aprob, pentru că de multe ori, din cauza acestei mândrii, pierdem ocazii oportune.
Cercetările psihologice aprobă și ele faptul că atunci când o persoană spune NU și vorbește serios, ea face mult mai mult decât a spune un cuvant din doua litere. Toate sistemele organismului – glandular, nervos, muscular – își unesc forțele pentru a crea o dispoziție de respingere, de retragere. În cazul opus, atunci când o persoană spune DA, nu se produce nicio activitate de retragere. Organismul se află într-o poziție deschisă, mobilă, de acceptare. – Și acesta trebuie să fie scopul primordial în orice discuție pe care o purtam.
Această “tehnică” de a face un interlocutor să fie de acord într-o situație nu este nouă, nici inventată recent. Este doar concluzia oamenilor care au practicat “metoda socratică” și au experimentat că este potrivită și corectă.
Metoda socratică este secretul pe care Socrate nu l-a tinut pentru el.
Care este secretul lui Socrate?
Obținerea unor raspunsuri afirmative. El punea întrebări cu care oponentul trebuia să fie de acord. Continua să obțină acord după acord, până când acumula o mulțime de raspunsuri afirmative. Punea întrebări până când, aproape fără să își dea seama, oponenții săi începeau să îmbrățișeze concluzia pe care o negaseră cu îndârjire câteva minute mai devreme.
Utilizarea acestei metode cere strategie și gândire suplimentară din partea celui ce alege să o folosească, însă cred că rezultatele merită investiția psihică și intelectuală.
Să învățăm, dar, de la Socrate și, poate, cândva, cineva va scrie și despre noi într-o carte!