Explorând cartea lui Shawn Achor, ne îndreptăm cu pași repezi spre final. Astăzi am ales să scriu despre stabilirea regulilor simple la job și de ce nu, să fie aplicate și în teritoriul personal.

De câte ori ați început activitatea cu un scop precis iar pe parcurs ați fost distrași de o reclamă, de un e-mail cu un subiect interesant sau de sarcini neprevăzute? Mie mi s-a întâmplat de foarte multe ori. Înțelegând cât de eficient este să stabilim reguli simple, am fost convinsă că acest obicei mă poate ajuta să fac lucrurile în timp util și să economisesc energie.

Întotdeauna am fost un om organizat, punctual și implicat în a face lucrurile corect, dar vin situații pe care nu știm în primă instanță cum să le abordăm. Ce facem atunci? Eu m-am gândit în felul următor: fiecare job este diferit iar asta înseamnă că și problemele sunt diferite. Voi da un exemplu care poate fi aplicat în mai multe situații.

Lucrați în vânzări iar activitatea voastră este la birou. Inbox-ul este full, telefonul sună iar superiorul tocmai v-a dat un deadline pentru o sarcină. Pentru început recomandarea este să stabiliți statusul acestora. Cerințele pot fi:

  • urgente și importante (urgențe, crize, reacții, probleme presante, deadline-uri);
  • importante și nu urgente (țeluri, vise, construire de relații, planificări, pregătiri și preveniri);
  • urgente și neimportante (întreruperi, rapoarte, întâlniri neimportante);
  • nici urgente și nici importante (alte telefoane, jocuri, e-mail irelevant, relaxare excesivă).

După ce faceți această delimitare, verificați: poate fi urgent pentru colegii de pe teren dar nu și pentru voi sau poate fi urgent și important pentru organizație astfel că devine urgent pentru voi. Exemplele pot fi diverse iar noi trebuie să stabilim regulile astfel încât să gestionăm totul corect și concret.

Un alt mod de a vă gestiona timpul și activitățile este să vă planificați ziua și activitățile imediat ce deschideți agenda. Bineînțeles că pot apărea situații neprevăzute însă, un plan bine pus la punct vă poate ajuta să rămâneți pe aceeași traiectorie. Spre exemplu, propuneți-vă să verificați e-mailul doar la anumite intervale de timp. În acest fel evitați să fiți distrași de articole care vă pot interesa și vă pot fura din timp și energie. Poate că sunteți printre persoanele care obișnuiesc să citească știrile, noutățile de pe anumite site-uri. Cum ar fi să faceți asta în pauză? Se întâmplă foarte des ca atunci când începem să citim un articol, să fim atrași de încă unul și încă unul și așa pierdem și noțiunea timpului.

Job Connect se implică în dezvoltarea personală a angajaților, astfel că din acest punct de vedere, în timpul programului putem să alocăm timp cititului sau activităților care ne pasionează. Eu spre exemplu, citesc fie o carte, fie articole de pe un blog de interes – dar dimineața îmi trasez cu exactitate sarcinile pentru ziua respectivă.

Gândiți-vă la aceste idei și încercați să practicați, dacă încă nu ați făcut-o!

Până data viitoare, vă doresc zile frumoase!

Adina