Cu bucurie constat că am ajuns la finalul cărții Secretele succesului, aparținând autorului Dale Carnegie.

Bucurie pentru că am împlinit o sarcină, un obiectiv pe termen lung. Am început să scriu pe baza acestei cărți în data de 30 noiembrie a anului 2012 și, nu știu cum, pe vremea aceea credeam că obiectivul se întinde pe durata a 3 luni. 3 luni care s-au transformat în 8. Tot așa cum cele „5 minute și sunt gata” ale femeii se transformă în 50 de minute. Deh, tot femeie sunt și eu 🙂

Bucurie mai este și pentru că acum pot reveni asupra cărții și pot oferi noi valente textului și noi aplicații în viața de zi cu zi.

Am citit și ultimul capitol, o prezentare biografică a lui Lowell Thomas despre Dale Carnegie.
În afară de descrierea scurtă a drumului către celebritatea la care a ajuns Dale Carnegie, mi-a atras atenția un alt subiect, despre care Carnegie a scris o altă carte: Public Speaking and Influencing Men in Business.

Ideea principală a reușitei și succesului lui Carnegie este educarea adulților, în domenii care nu se învață la școală. Deși în Antichitate știm că existau oratori care instruiau alți oratori, existau cursuri și școli de oratorie și poate că mai există și acum, însă tintite spre anumite categorii profesionale.

Ce spune Carnegie despre vorbitul în public?

Oamenii pot vorbi atunci când se enervează; aproape orice persoana poate vorbi acceptabil în public dacă are încredere de sine și o idee care îi fierbe în minte și care se cere exprimată.

Și perspectiva lui cu privire la încrederea în sine m-a pus pe gânduri:

Modalitatea de a dezvolta încredere în sine este să faci lucrul pe care te temi să-l faci și să acumulezi un număr de experiențe de succes.

Acum, întrebarea pentru mine și pentru tine este: Care sunt lucrurile de care mă tem? Mă gândesc că este mai de folos și mai ușor de contorizat să realizăm de ce anume ne temem decât să ne cântărim încrederea în sine.

O să mă gândesc la lucrurile de care mă tem și o să le scriu pe o hârtie, alături de soluții prin care să nu mă mai tem de ele.

Și îmi vine în minte definiția curajului:

Curajul nu înseamnă să nu îți fie teamă, ci să îndrăznești să faci lucrurile de care și-e teamă.

Mă bucur că gândul meu este în armonie cu soluția lui Carnegie pentru o încredere în sine și pentru o funcționare eficientă:

Depașește temerile și dezvoltă-ți curajul.

Mulțumesc pentru că ai fost alături de mine pe parcursul lecturării li interpretării Secretelor succesului.
Sper că timpul li resursele investite în scrierea/ citirea/ aplicarea principiilor din această carte să ne fie de folos și să nu uităm că mereu ne putem întoarce la ele, atunci când credem cp ne-am îndepartat.

Să ne recitim cu bine!