Cum stai cu grijile? Cine e stăpânul, tu sau inamicul?

Astăzi am parcurs o listă de sfaturi care ne ajută să reducem gradul de îngrijorare. Spuneam în articolul anterior că este imposibil să trăim o viață lipsită de griji dar ceea ce contează cu adevărat este modul în care reacționăm la acestea.
Așadar, pentru că mie îmi plac listele, vă invit să parcurgeți cele 10 sfaturi despre acest subiect.

1. Vezi-ți de treaba ta

… sau nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala. De multe ori ne facem singuri probleme amestecându-ne în treburile altora. Oare de ce facem asta? Simplu – pentru că avem impresia că noi știm să facem lucrurile mai bine – suntem egoiști. Să ne vedem de treaba noastră și vom avea mai puține griji.

2. Nu păstra ranchiună

Știți care este cel mai eliberator lucru pe care l-am făcut vreodată? A fost acela de a ierta. Să faci acest lucru are un efect incredibil asupra stării de bine, de echilibru. Așadar, nu purtați ranchiună.

3. Crede în tine

Eu cred că avem tendința să punem prea mult accent pe cum credem noi că ne văd ceilalți. E bine să ne gândim la asta dar să nu devină un lucru de referință. Faptul că șeful sau colegii nu ne laudă, nu înseamnă că ceva e în neregulă la noi. Poate este doar felul lor de a fi. Crede în tine, în abilitățile tale iar dacă va fi să greșești, nu e capăt de lume. Fruntea sus, spatele drept și mergi înainte cu mai multă înțelepciune.

4. Ferește-te de invidie

Oh, sunt de părere că invidia este o atitudine care pune bețe în roate oricărei relații. Un invidios va călca pe cadavre pentru a se ridica pe sine mai sus. Această atitudine tulbură pacea minții. La job s-ar putea ca un coleg să fie promovat deși tu ai fi avut cele mai bune rezultate. Se întâmplă astfel de lucruri și ne pică greu dar e bine să învățăm să ne gestionăm atitudinea de invidie. Am putea să o înlocuim cu o atitudine de speranță și încredere că la un moment dat, ni se vor recunoaște meritele.

5. Nu-ți fie frică de schimbare

Cum am putea progresa dacă nu ar avea loc schimbări? Nu putem bate pasul pe loc și să credem că viața noastră va deveni dintr-o dată mai bună. E ca și cum facem de fiecare dată același lucru dar ne așteptăm să avem rezultate diferite. Ei, așa nu merge treaba.
Trecerea printr-o schimbare ne duce în afara zonei de confort de cele mai multe ori dar acolo intervine și creșterea noastră.

6. Învață să accepți inevitabilul

Imaginați-vă următoarea situație: O persoană a lucrat toată viața în cadrul aceleiași companii, despărțind-o numai 8 ani de momentul pensionării. Era liniștită, aștepta perioada cu bucurie dar dintr-o dată compania a dat faliment. Ea a rămas fară slujbă, dependentă de copiii ei. Ieri era la apogeu iar azi în cel mai jos punct. În astfel de cazuri intervin probleme de sănătate din cauza stresului. Uneori, deși este incredibil de greu, trebuie să acceptăm inevitabilul. Și sunt multe situații care poti fi date drept exemplu.

7. Nu-ți asuma mai mult decât poți duce

Din experiență personală, pot să spun că de multe ori nu am avut curajul să spun NU, deși stiam că viața mea va fi extrem de complicată cu sarcini în plus. A fost nevoie să ajung la epuizare și apoi să spun că nu vreau să îmi asum mai mult decât pot duce. Tu poți să nu treci pe acolo. Ia acum decizia de a spune NU iar viața ta va fi echilibrată și plină de sens.

8. Păstrează-ți mintea ocupată

De câte ori nu v-ați aflat într-un moment de plictiseală, plini de gânduri dintre cele mai stresante? Mie mi se întâmplă asta atunci când nu-mi ocup mintea cu ce trebuie.
Dacă te întrebi cu ce poți să o ocupi, iată câteva exemple: ascultă muzică de calitate, citește cărți care îți dau o stare de bine, concentrează-te pe un hobby sau implică-te într-un proiect umanitar.

9. Acționează ACUM

În toate domeniile vieții noastre ne lovim de lucruri care nu ne plac. Nu voi explica aici de ce trebuie să acționezi ACUM pentru că am explicat extrem de clar în articolele anterioare, bazate pe cartea lui Brian Tracy – Înghite broasca. Te provoc să tragi un ochi peste ele! https://jobconnect.ro/tag/incepe-cu-ce-nu-ti-place-brian-tracy/

10. Învață din propriile greșeli

Îmi amintesc vorbele mamei: Adina, am trecut pe acolo, nu mai trebuie să treci și tu ca să înțelegi că e neplăcut. Credeți că am schimbat traiectoria? Bineînțeles că nu. Până nu am dat cu capul de sus, nu am văzut pragul de jos. Dar am învățat pe pielea mea că doare. Așadar, greșelile noastre pot deveni cea mai bună unealtă de a deveni mai buni, mai înțelepți. Să nu credeți că nu mi-a părut rău cu nu am ascultat de mama. Am regretat în multe situații, dar așa a fost cazul meu. Nu există un câștig fără un preț plătit.

Sper că ați cules puțină înțelepciune din acest articol!

Gânduri vesele!

Adina