Astăzi vreau să ne gândim puțin asupra modului în care ne raportăm la situațiile de criză și cum trecem peste ele, mai exact ce fel de urmări au asupra noastră: pozitive sau negative.

Prof. dr. Al Siebert scria în cartea sa Avantajul rezilienței,viața nu este dreaptă și tocmai asta ne poate fi benefic. Ei bine, eu una am reflectat puțin asupra acestei idei și mi-au trecut prin minte câteva situații în care am crezut că viața nu e dreaptă. Când eram în acele situații m-am simțit bulversată și mă întrebam de ce se întâmplă așa, dar după un timp mi-am dat seama că acele situații mi-au adus beneficii. Acum, dacă mă gândesc mai profund îmi dau seamă că probabil fără acele situații limită nu eram aici, nu puteam lua deciziile respective și probabil viața mea avea o altă turnură. Eu cred că sunt responsabilă pentru cât de bine îmi merge viața și că deși nu totul este așa cum ne dorim, aleg să învăț ceva din acea situație. Pentru tine cum e? Îți amintești  astfel de situații? Cum ai făcut față?

Modul în care ne raportăm la aceste situații ne arată unde este situat centru nostru de control. O persoană care are centru de control interior este o persoană mai rezilientă. O astfel de persoană crede că în orice lucru rău există ceva bun, că ei pot schimba lucrurile și ies din situațiile dificile cu o situație mai bună decât cea avută îniante de acel eveniment. Pe de altă parte, există oameni care au centrul de control exterior, care simt că nu pot schimba lucrurile, că atunci când apar probleme acestea se datorează ghinionului și se simt neajutorați, ei au un nivel al rezilienței mai scăzut. Tu în care categorie te încadrezi?

Prof. dr. Al Siebert ne comunică în cartea sa și câteva principii care să ne ajute să devenim mai rezilienți și astfel să facem față cu brio provocărilor cotidiene. Vreau să încercăm să le punem în aplicare și să vedem dacă ne ajută sau nu. O să prezint câteva dintre ele, iar pe restul principilor te invit pe tine să le descoperi în cartea sa Avantajul rezilienței.  Unul dintre principii ne spune că după fiecare situație de criză noi ne schimbăm, dar depinde de noi dacă devenim mai puternici sau mai slabi, mai ferciți sau mai nefericiți. Un alt principiu prezentat în carte este acela că e important să ne dezvoltăm reziliența, deoarece așa vom face mai ușor față schimbărilor potrivnice. Un al treilea principu este să încercăm să ne stabilim centrul de control la nivel intern, deoarece așa facem alegeri conștiente, devenim mai independenți, mai liberi și simțim cum avem mai mult control asupra propriei noastre vieți.

Trebuie să găsim calea potrivită să ieșim din situațiile nefavorabile, deoarece noi putem influența acest aspect. TU poți să alegi cum te raportezi la situațiile în care ești, TU și doar TU poți schimba ceva. Tu poți alege să te lamentezi sau să acționezi! Deci, ce alegi să faci?