Ați făcut parte vreodată dintr-un grup unde aveați senzația că ați vrea să fiți invizibili sau să plecați atunci când o anumită personă își făcea apariția? Prof Dr. Al Siebert ne vorbește în cartea sa Avantajul rezilienței despre sinergie și desinergie, două aspecte foarte importante din viața noastră. El ne spune că efectul pe care-l produc oamenii asupra altor oameni este mai important decât a cunoaște tendințele personalității lor. Unele persoane au efect sinergic asupra noastră, iar alte desinergic. Ce prespune acest lucru? Cum ne afectează?

Persoanele cu efect sinergic sunt acele persoane care fac ca lucrurile să funcționeze bine atunci când apar, te bucură prezența lor și le simți lipsa când nu sunt. Oamenii care au efect desinergic sunt cei care secătuiesc grupul de energie și te simți ușurat când nu sunt în preajma.

Aceste efecte le regăsim și în interiorul companiilor. M-aș bucura să știu că voi faceți parte din organizații unde se face simțit efectul sinergic, deoarece la job ne petrecem cea mai mare parte din timp și uneori nu ne putem debarasa de emoții, sentimente, stări pe care le avem la job și le luăm cu noi acasă.

 

Abraham Maslow a fost primul psiholog care a folosit termenul de sinergie și desinergie în contextul studierii unor manageri din organizații. El a observat că modul de conducere al managerilor afectează sau îmbunătățește starea psihică a angajaților. Cei care conduceau într-o manieră sinergică fără să conștientizeze, ajutau la o viață mai bună a angajaților, ei aveau familii fericite și prospere. Acest tip de organizație contribuie la îmbunătățirea situației din familia angajaților și în același timp organizația avea doar beneficii. Există manageri care sunt desinergici, ei înrăutățesc situația din familiile angajaților, angajații sunt epuizați, nu se mai pot concentra pe job, așa încât firma are de suferit. Ar fi foarte bine să fie cât mai multe organizații de tip sinergic , deoarece astfel organizațiile ar fi mai eficiente, angajații ar fi productivi și realizați profesional, iar pe plan personal ar fi mult mai fericiți , împliniți, mai sănătoși pentru că știm că stresul poate să contribuie la declanșarea unor probleme de sănătate. O astfel de organizație ar contribui la work- life balance. Voi din ce fel de organizație faceți parte?

Vă invit să vă gândiți la voi, să vă analizați și să vă dați seama ce fel de efect produceți în grupul din care faceți parte. Este un exercițiu care vă poate ajuta să vă autoanalizați și să vă înțelegeți mai bine. De asemenea, puteți să îi analizați pe cei din grupurile din care faceți parte să vedeți care sunt persoanele sinergice și care sunt cei care afectează energia grupului. Poate, au nevoie de ajutor și voi îi puteți ajuta printr-o atitudine corectă să își îmbunătățească maniera lor de a reacționa în cadrul grupului. Când trăieși și muncești sinergic ești acordat la ceea ce se întâmplă cu ceilalți.