Este începutul anului școlar, perioadă în care probabil mulți părinți au primit și primesc multe întrebări de la cei mici legate de diferite subiecte.

Curiozitatea copilul este ceva înăscut, nu este ceva ce necesită învățare.

 

Sunt curioasă care este părerea voastră despre un copil care pune multe întrebări? Cum gestionați o astfel de situație? Voi puneați întrebări? Acum sunteți curioși, puneți multe întrebări? Cât de des folosiți ,,De ce…?Dar copiii voștri? 

Curiozitatea este un subiect discutat de Prof. Dr. Al Siebert în cartea sa Avantajul rezilienței. El consideră curiozitatea ca fiind o ,,deschidere a minții”, un obicei valoros, ea te pregătește să reacționezi într-o manieră potrivită în  orice fel de situație și te ajută să depășești situațiile dificile. ,,De ce”-ul acela celebru, care îi supără adesea pe mulți părinți poate fi cheia spre un adult responsabil, vigilent, receptiv, deschis la tot ce e nou și pregătit să înfrunte realitatea cu brio. Așadar, să lăsați copilul să pună cât mai multe întrebări, să fie curios și să îi stimulați curiozitatea răspunzându-i la întrebări și punând-l în situații noi care să îl ajute să se dezvolte armonios și echilibrat.

Albert Einstein spunea că ,,Important este să nu te oprești niciodată din a-ți pune întrebări”, așadar curiozitatea să o păstrăm pentru toată viața deoarece ființele umane au capacitatea de a continua să învețe pe parcursul vieții. Abraham Maslow a spus ca nimeni nu reușește să realizeze o actualizare a sinelui înainte de șaizeci de ani, deci să continuăm să învătăm, să fim curioși și să ne punem cât mai multe întrebări despre tot ce ne înconjoară, să nu ne impunem limite.

Al Siebert ne spune ca există trei moduri de a învăța: în cadrul școlilor, prin imitarea unor oameni eficienți și învățarea din propria experiență. El consideră că cineva care îmbină cele trei metode de învățare pentru tot restul vieții va fi un om de succes, care va fi remarcat ca un exemplu demn de urmat și va fi un om foarte rezilient.

Viața ne dă uneori lovituri dure, dar dacă ajungem să ne întrebăm de ce, să ne facem o lista cu ce ne-a condus în situația respectivă și ce am putea învăța din ce s-a întâmplat, vom descoperi că am avut doar de câștigat și că lecția primită ne va folosi să ne atingem obiectivele. La școală învățăm prima data lecția și apoi trecem testul, dar în viață este diferit… întâi trecem testul și apoi învătăm lecția.

Să păstrăm curiozitatea ca pe o armă foarte folositoare care ne ajută să depășim situațiile zilnice, să nu ne fie rușine să punem întrebări indiferent de vârsta pe care o avem și să stimulăm curiozitatea celor mici, deoarece ei sunt viitorul țării și toți ne dorim un viitor mai bun decât prezentul pe care-l trăim.