“Nu sunteți unul și același cu deprinderile dumneavoastră.”
Data trecută am scris despre deprinderi și cât de importante sunt în viață noastră.
Te-ai gândit la deprinderile tale, între timp?
Unde te duc ele?
Unde te duce deprinderea de a citi cărți, Cătălin? Dar deprinderea de a alerga?
Unde mă duce pe mine deprinderea de a scrie săptămânal un articol pe baza unei cărți?
Cred că trebuie să fim foarte conștienți de drumul pe care mergem, dar și de locul spre care merge acest drum.
Aceste lucruri înseamnă să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și ne ajută și să ne schimbăm anumite drumuri, dacă locul în care ne duc nu este locul în care vrem să ajungem.
Afirmația de la începutul acestui articol mă încurajează, pentru că dacă eu nu sunt aceeași cu deprinderile mele, înseamnă că eu le pot controla pe ele și le pot schimba pe cele care nu sunt prielnice scopurilor mele.
Covey ne încurajează, înainte de a trece la cele 7 deprinderi, să păatim prețul necesar pentru a începe schimbarea în viața noastră. Deși nu este ușor să îți schimbi nici deprinderile, nici convingerile, nici principiile, dacă este imperios necesar, atunci se poate, nu-i așa?!
Covey scrie:
“Vă îndemn cu cea mai sinceră solicitudine să deschideți “ușa transformării” și a creșterii studiind aceste deprinderi. Nu vă impacientați, aveți răbdare cu dumneavoastră. A te naște pe tine însuți e o treabă delicată; calci pe pământ sfânt. Însă nu există o investiție mai grandioasă.” (Covey, 2011, p.50)
Spre sfârșitul capitolului, îl citează pe Thomas Paine:
“Ceea ce obținem prea ușor are prețul ușurătății. Numai ceea ce e scump dă valoare oricărui lucru.”
Drag cititor a cărui față nu o cunosc, a cărui viață nu o știu; nu cunosc nici care sunt deprinderile tale, nici locul înspre care mergi… Deși, dacă ți-aș ști deprinderile, aș putea să estimez și cam unde vei ajunge.
Deci, cum spuneam, drag cititor, de săptămâna viitoare intrăm în deprinderi!
În deprinderi și desprinderi – desprinderi de tot ce e nevoie pentru a ne forma noi deprinderi, care să ne ajute să devenim eficienți în ceea ce ce facem.
În ce domeniu îți dorești să fii eficient? Ajută-mă să înțeleg, scrie doua cuvinte la secțiunea de comentarii.
Eu îmi doresc să fiu eficientă în căsnicia mea, în rolul meu de soție. Îmi doresc să fiu eficientă în relațiile cu oamenii și în proiectele personale pe care le țintesc.
Îmi propun să devin (mai) eficientă la locul de muncă. Să obțin rezultate într-un timp mai scurt, să finalizez mai repede și mai eficient un proiect; sa obțin feedback și răspunsuri din partea candidaților mai rapid și să fiu mai eficientă în organizarea activității.
Să fiu mai eficientă în ceea ce privește organizarea timpului și în câștigarea de timp liber, pe care să îl investesc în ceea ce îmi place mie să fac.
Iată câteva lucruri în care eu am nevoie sa fiu (mai) eficientă.
Tu? În ce ți-ar plăcea să fii mai eficient? Acordă câteva minute timp acestui gând și scrie. Ar putea fi primul pas spre deprinderea deprinderilor spre eficiență 🙂
Pregătește-te, cu răspunsurile la întrebarea de mai sus. Data viitoare vedem practic ce putem face în fiecare situație.
O să scriu și eu concret lucrurile în care vreau să fiu mai eficientă, ca să am pe ce lucra concret și practic. Mi-ar plăcea să facem impreună exericițiul acesta pentru a fi mai eficienți, în exact ceea ce vrem noi!