În capitolul citit astăzi, autorul spune că una din legile performanței și eficienței la locul de muncă este să știi pentru ce ești plătit, de ce ocupi locul de muncă pe care îl ai.
Ce se așteaptă de la tine? Dacă aceste așteptări le împlinești cu brio, atunci îți meriți salariul.
Tracy numește aceste așteptări arii cu rezultate-cheie, ele sunt diferite de la un post la altul și pot fi cel mult 5-7 la număr pentru fiecare post. De exemplu, pentru o poziție de managament, aceste arii–cheie ar fi planificarea, organizarea, numirea personalului, delegarea sarcinilor, supervizarea, măsurarea și raportarea. La un post de secretariat, aceste arii sunt cu totul diferite: redactarea rapidă a unei scrisori, preluarea unui apel telefonic, predarea rapidă a legăturii sau transmiterea eficientă a unui mesaj.
Care sunt ariile-cheie ale postului tău? Un exercițiu bun este să le scriem și să le notăm cu puncte, de la 1 la 10. Cât de bine fac acest lucru, cât de bine am dezvoltată această abilitate? Pot primi nota 9,10 sau 5-6?
Nota 10 o primesc la îndatoririle la care mă descurc excelent. O regulă interesantă pe care o menționează autorul este că cea la care mă descurc cel mai puțin bine mă trage în jos, astfel că nu pot obține rezultate maxime nici la cele la care m-aș descurca foarte bine. Așadar, scopul ar trebui să fie să ridicăm standardul la toate abilitățile și deprinderile necesare acestor arii cu rezultate-cheie.
Ariile cu rezultate-cheie sunt asemănate cu funcțiile vitale ale organismului. Dacă una dintre ele lipsește, atrage după sine colapsul întregului organism. Ceea ce din punct de vedere profesional poate fi numit ca eșec și poate duce chiar la pierderea slujbei.
Ceea ce ne poate ajuta în urma aflării acestei informații este să ne facem acea listă de maxim șapte rezultate concrete pentru care suntem plătiți. Apoi să analizăm cum ne descurcăm la fiecare și să lucrăm pentru îmbunătățirea acelor deprinderi care ne displac, care nu ne aduc rezultatele dorite. Orice îmbunătățire în una dintre arii aduce progres în rezultatele generale ale muncii noastre și uneori, chiar și în a colegilor sau, în mod direct, are impact asupra succesului și profitului companiei.
Data viitoare când primești statul de plată, privește-l și întreabă-te serios: Pentru ce primesc acești bani? Îndeplinesc așteptarea angajatorului meu? Există un mod în care poți schimba cifrele pe care le vezi: progresează în acele lucruri care te trag încă în jos. Începe cu ce te trage cel mai mult în jos și nivelul general va crește. La fel și suma de pe statul de plată. 😊