Bine ne regăsim după câteva sâptămâni de tăcere!

Sper că a fost o perioadă bună pentru tine și că planurile pentru 2014 sunt mai înțelept organizate decât cele din alți ani, pentru a avea șansa să fie mai bine îndeplinite.

Astăzi părăsim puțin terenul celor 7 deprinderi și, pe marginea lui, vorbim despre interdependență. Aminteam și la începutul seriei de articole despre interdependența.

Ca să explic cum înțeleg eu lucrurile, este ca și cum, respectând și însușindu-ne cele 3 deprinderi studiate până acum, căpătam o victorie personală care ne ajută să obținem o independență față de cei din jur.

Ei, dar, cum spuneam și la început, cheia pe care o căutăm nu e independența, ci interdependența.

Următoarele trei deprinderi – însușirea lor – ne ajută să trecem de la victoria personală la victoria publică.

De abia după ce le vom însuși pe primele șase deprinderi, după ce vom lega victoria personală de victoria publică, vom găsi cheia interdependenței: deci mai avem de mers și de lucrat.

Covey este convins că victorie publică putem construi doar pe victorie personală:

“Nu puteți avea succes în relațiile dumneavoastră cu ceilalți, dacă n-ați plătit mai înainte prețul succesului față de dumneavoastră!” (Covey, 2011, p.171)

Pentru a explica mai bine fenomenul interdependenței și cred că vrea să facă acest lucru pentru a ne motiva să ne însușim și următoarele trei deprinderi, pentru a câștiga, mai apoi, interdependența (“Începe cu gândul la final”, foarte bine aplicat aici, nu? ), Covey folosește o metaforă, descriind așa-numitul CONT BANCAR EMOȚIONAL.

Un cont emoțional deschis între două persoane, pe care îl poate folosi fiecare dintre cele două persoane, la nevoie, daca depozitează acolo ce trebuie: înțelegere, onestitate, curtoazie, respectarea angajamentelor). La extragere, nu va exista teamă sau îndoială, pentru că a depozitat valori care nu se devalorizează.
Însă dacă nu aceste valori sunt cele depozitate, sau dacă nu există depuneri sau există rar, atunci nu prea ai la ce apela când ești în nevoie. Sau dacă o faci, există teamă, rețineri, suspiciuni…

“Dacă rezerva de încredere nu e susținută de depuneri permanente, căsnicia se degradează.” (Covey, 2011, p.175)

În orice relație, în orice domeniu.

Depunerile și investițiile trebuie făcute pe termen lung, de calitate, pentru a nu li se pierde valoarea, indiferent de sistemele care vor mai veni.

Data viitoare vom afla despre câteva astfel de investiții; până atunci, te provoc să te gândești care ar fi unele foarte valoroase pentru a le depune în contul tău bancar emoțional.

Numai Bine!